Președintele rus Vladimir Putin nu regretă războiul împotriva Ucrainei, insistând că acesta se desfășoară conform planului și minimalizând orice impas nuclear cu Occidentul. Pe front, luptele par să se fi încetinit în ultimele zile, iar oficialii ucraineni au declarat că terenul dificil și vremea rea au împiedicat principala lor înaintare în sudul provinciei Herson.

Câmpul de luptă din regiunea HersonFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul material LIVE, cu evenimentele de joi privind invazia rusă, este aici

Sinteza zilei

  • În războiul din Ucraina, Rusia a lansat peste 8.000 de lovituri aeriene și a tras 4.500 de rachete, a afirmat președintele Volodimyr Zelenski. Aflat lângă epava unei drone iraniene doborâte, el a promis că atacurile lui Putin asupra centralelor electrice nu vor frânge spiritele ucrainenilor.
  • În ultimele două săptămâni, Rusia a îndreptat zeci de rachete și vehicule aeriene fără pilot spre rețeaua electrică ucraineană, provocând întreruperi generalizate de energie electrică, iar Ucraina a doborât 23 de drone numai în ultimele două zile. Ucraina a doborât până în prezent peste 300 de drone iraniene Shahed-136 „kamikaze”
  • SUA și aliații săi au condamnat Rusia pentru că a irosit timpul Consiliului de Securitate al ONU și a răspândit conspirații, lansând din nou acuzația că SUA ar avea „programe biologice militare” în Ucraina. „Cât de mult mai trebuie să îndurăm aceste prostii?”, a întrebat consiliul ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward.
  • Jurnalista rusă Svetlana Babayeva, care lucra pentru un important grup de presă susținut de Kremlin, a murit vineri după ce a fost împușcată accidental pe un poligon de tragere din Crimeea, au declarat oficiali instalați de Rusia și instituții de presă de stat, relatează Reuters.
  • Rusia și-a întărit trupele cu „rezerviști mobilizați” la vest de râul Nipru, afirmă Ministerul britanic al Apărării. În ultimele șase săptămâni, forțele sale terestre au trecut la o „postură defensivă” pe linia frontului, probabil din cauza faptului că sunt „extrem de subdimensionate” și „slab antrenate”.
  • UE l-a desemnat pe generalul polonez Piotr Trytek să conducă o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales de blocul comunitar ca parte a promisiunii sale de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.
  • Primul adjunct al șefului de stat major al președintelui Vladimir Putin a vizitat orașul ucrainean Herson, aflat sub control rusesc. Serghei Kirienko s-a oprit la portul de feribot unde sute de persoane erau evacuate după un avertisment al autorităților.
  • Amenințarea unui oficial rus de a „lovi” sateliții occidentali care ajută Ucraina a stârnit îngrijorări în rândul avocaților din domeniul spațial și al directorilor din industrie cu privire la siguranța obiectelor aflate pe orbită. Nicio țară nu a efectuat un atac cu rachete împotriva unui satelit al unui inamic.
  • Inspectorii nucleari ai ONU sunt așteptați să ajungă la o concluzie privind „bomba murdară”. Anchetatorii au fost trimiși în două locații din Ucraina unde Rusia susține că au avut loc activitățile și se așteaptă să ajungă la o concluzie „în câteva zile”.
  • Rusia susține că doar 3% din alimentele exportate în cadrul acordului de export la Marea Neagră, negociat de ONU, au ajuns în țările cele mai sărace. Mai multe tone de cereale au părăsit porturile ucrainene blocate de la semnarea contractului. Cu toate acestea, Rusia spune că Ucraina nu a reușit să livreze asistență alimentară umanitară.
  • Statele Unite sunt sceptice cu privire la afirmația lui Putin că nu intenționează să folosească arme nucleare. Putin a minimalizat o confruntare nucleară, insistând că Rusia nu a amenințat că va folosi arme nucleare și că a răspuns doar la „șantajul” nuclear din partea liderilor occidentali.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 247 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

01:00 Zelenski: Rusia vrea să facă regiunea Herson o zonă de excludere. Lumea trebuie să reacţioneze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină „o zonă de excludere”, precizând că ocupanţii “distrug sistemul de sănătate” din teritoriul pe care l-au ocupat.

00:22Canada anunță noi sancțiuni împotriva unor oficiali ruși

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat vineri mai multe măsuri noi pentru a ajuta Ucraina. Canadienii vor putea cumpăra obligațiuni de suveranitate pentru Ucraina, susținute de guvern, care vor ajuta la finanțarea guvernului ucrainean, potrivit CNN.

23:36Potrivit proiectului independent de monitorizare militară Belaruski Hajun, Minskul a trimis aproximativ 1.940 de vagoane cu muniție în Rusia din martie până în prezent, respectiv 65.000 de tone de muniție. Cel mai mare transfer de muniție a avut loc în aprilie, când Belarus a transferat 22.535 de tone metrice, scrie Kyiv Independent.

23:00 Rusia: Directorul general al canalului independent Dojd a fost declarat „agent al străinilor”

Natalia Sindeeva, directoarea generală a Dojd, una dintre puținele mass-media independente din Rusia, care trăiește în exil de câteva luni, a fost declarată vineri „agent al străinilor”, împreună cu alți doi jurnaliști ai grupului, o nouă ilustrare a presiunii exercitate de autorități asupra societății civile, potrivit AFP.

22:20Zelenski își exprimă îndoiala că mobilizarea rusă s-a încheiat cu adevărat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri îndoiala cu privire la declarația Rusiei că mobilizarea sa parțială s-a încheiat, spunând că performanța slabă a forțelor pro-Moscova înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni, potrivit Reuters.

22:00Jurnalista rusă Svetlana Babayeva, care lucra pentru un important grup de presă susținut de Kremlin, a murit vineri după ce a fost împușcată accidental pe un poligon de tragere din Crimeea, au declarat oficiali instalați de Rusia și instituții de presă de stat, relatează Reuters.

Activele rușilor și belarușilor confiscate de Ucraina

21:40 Kiev: Repararea infrastructurii de electricitate ar putea dura între 2 și 3 săptămâni

Va fi nevoie de cel puțin două-trei săptămâni pentru capitala Ucrainei ca să își repare sistemul de electricitate afectat de atacurile rusești, a declarat vineri primarul Kievului, Vitali Klitschko, în timp ce în oraș au fost implementate întreruperi de urgență ale energiei electrice, potrivit CNN.

21:21Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al orașului Lugansk, a spus că trupele ucrainene dețin în mare parte controlul asupra unui drum cheie care leagă două orașe ocupate de ruși în estul țării, respectiv Svatove - Kreminna relatează Reuters.

21:00 Statele Unite vor oferi 275 de milioane de dolari în asistență militară suplimentară Ucrainei, inclusiv arme, muniții și echipamente din inventarele Departamentului de Apărare al SUA, a declarat vineri secretarul de stat, Antony Blinken, relatează The Guardian.

„De asemenea, lucrăm pentru a oferi Ucrainei capacitățile de apărare antiaeriană de care are nevoie, iar cele două NASAMS inițiale furnizate de SUA sunt pregătite pentru livrare în Ucraina luna viitoare și lucrăm cu aliați și parteneri pentru a permite livrarea propriilor sisteme de apărare aeriană în Ucraina. ” a spus Blinken.

19:21 Activele rușilor și belarușilor confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucție a țării după război, a declarat vineri ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko, relatează Reuters.

18:40 Kievul cere Teheranului să nu mai furnizeze arme Moscovei (șeful diplomației)

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a vorbit vineri cu omologul său iranian și a cerut Iranului să înceteze furnizarea de arme către Rusia, potrivit CNN.

"Astăzi, am primit un apel de la ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, în timpul căruia am cerut Iranului să înceteze imediat fluxul de arme către Rusia, folosite pentru a ucide civili și a distruge infrastructura critică din Ucraina", a declarat Kuleba într-un tweet vineri.

Mobilizarea parțială din Rusia s-a încheiat

17:58Zeci de iranieni s-au adunat la Kiev pentru a protesta față de faptul că guvernul iranian ar livra drone Rusiei, relatează The Guardian.

Demonstranții s-au adunat în Piața Maidan a orașului ținând pancarte pe care scria „poporul iranian este alături de Ucraina” și fluturând steaguri naționale ale ambelor țări.

Ucraina și Occidentul au acuzat Iranul că a furnizat Rusiei echipamente militare pe care le folosesc în atacurile împotriva cetățenilor – afirmații pe care Iranul le-a respins.

17:50Norvegia dezvăluie identitatea unui agent ilegal rus

Serviciul norvegian de contrainformații (PST) a dezvăluit vineri adevărata identitate a unui presupus agent ilegal rus suspectat că a spionat pentru Rusia dându-se drept cercetător brazilian, potrivit AFP.

17:34 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat vineri că „mobilizarea parțială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă, relatează Reuters și AFP.

Un militar rus a intrat joi cu un camion KamAZ într-un grup de 20 de recruți

17:10Varșovia critică nunțiul papal pentru găzduirea ambasadorului rus

Ministerul polonez de Externe a mustrat vineri reprezentanța diplomatică a Vaticanului în Polonia pentru că l-a găzduit pe ambasadorul rus la sediul său, pe fondul războiului Moscovei în Ucraina, scrie AFP.

17:07 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a spus lui Elon Musk să-și retragă serviciul de internet Starlink din Ucraina. Dmitri Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, îl felicită pe omul de afaceri pentru recenta preluare a Twitter.

„Mult noroc în depășirea părtinirii politice și a dictaturii ideologice pe Twitter. Și renunță la afacerea Starlink din Ucraina”, a spus el.

16:57Mii de cehi au protestat vineri la Praga, cerând guvernului de centru-dreapta demisia pentru a permite alegeri anticipate și cerând discuții directe cu Rusia privind aprovizionarea cu gaz înainte de venirea iernii, relatează Reuters.

16:56 Bursa din Moscova a anunțat vineri că va lansa tranzacționarea în som și somoni.

16:11VIDEO Înainte și după: Cum și-au dat de gol luptătorii lui Ramzan Kadîrov poziția unei baze din Herson

16:04Un militar rus a intrat joi cu un camion KamAZ într-un grup de 20 de recruți în orașul Plesetsk din regiunea Arkhangelsk, din nordul Rusiei, potrivit publicației ruse Pravda, care citează Izvestia.

Ucraina spune că Rusia a rămas fără rachete de înaltă precizie

15:50Din cauza penuriei de arme de înaltă precizie, Rusia și-a schimbat tactica în Ucraina, atacând doar infrastructură critică,. nu baze militare, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, potrivit The Kyiv Independent.

Forțele ruse au încă multe rachete sovietice S-300, pe care le folosește în zonele de front, și rachete sovietice Kh-22, a declarat Ihnat.

Dar, pe măsură ce stocul de rachete balistice Iskander al Rusiei s-a epuizat, Kremlinul a început să încerce să cumpere rachete din Iran și Coreea de Nord, potrivit lui Ihnat.

La 14 octombrie, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat că trupele ruse au folosit 1.235 din cele 1.844 de rachete de înaltă precizie de când au început invazia totală în februarie.

15:30 În pragul războiului, Ucraina se confruntă cu un viitor demografic sumbru

Războiul din Ucraina a alimentat cea mai mare criză europeană a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

14:46VIDEO Lovitură 100% americană a armatei ucrainene: Un blindat rusesc e distrus cu un Javelin de la bordul unui Humvee

14:13Rușii sunt din ce în ce mai anxioși. În primele nouă luni ale acestui an, vânzările de antidepresive din Rusia au crescut cu 70% față de aceeași perioadă din 2021. Zoloft, unul dintre cele mai populare antidepresive, lipsește din farmacii, relatează publicația economică Kommersant.

Potrivit Fundației pentru Opinie Publică, anxietatea rușilor a crescut brusc din 18 septembrie, cu trei zile înainte ca Vladimir Putin să anunțe mobilizarea parțială.

Ucraina susține că a doborât peste 300 de drone iraniene kamikaze

13:36Ucraina a doborât până în prezent peste 300 de drone iraniene Shahed-136 ”kamikaze”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, informează Reuters.

Dronele au devenit o armă cheie în arsenalul Rusiei în timpul războiului său din Ucraina și au fost folosite adesea în ultima lună pentru a distruge infrastructura energetică.

Iranul a negat acuzațiile ucrainene și occidentale potrivit cărora furnizează drone Rusiei.

12:31 Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o „ruptură epocală” între relațiile germane cu Moscova iar războiul a spulberat visul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov cu privire la „un cămin european comun”, a declarat vineri președintele german Frank-Walter Steinmeier.

12:11Armata rusă a trecut la o poziție defensivă pe termen lung în majoritatea zonelor de pe linia frontului din Ucraina. Cu toate acestea, chiar dacă Moscova reușește să construiască aceste linii defensive, „designul său operațional va rămâne vulnerabil", se arată în evaluarea de vineri a ministerului britanic al apărării.

10:39Primul adjunct al șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, Serghei Kiriienko, a vizitat orașul ucrainean Herson, controlat de Rusia, a declarat guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, transmite Reuters.

10:23Trolii lui Putin pe Twitter: „Românii protestează împotriva trupelor NATO” / Cum se folosesc propagandiștii ruși de mesajul lui Șoșoacă

Pe rețelele de socializare circulă o înregistrare în care românii ar prostesta împotriva desfășurării de trupe NATO pe teritoriul țării noastre și împotriva ajutorului oferit Ucrainei de către guvernul de la București.

Șeful Baykar spune că va deschide fabrica pentru drone turcești în Ucraina peste doi ani

10:03Guvernul ungar a promis că va revizui conținutul provocator al unui manual online de geografie de clasa a VIII-a, care prezintă agresiunea rusă împotriva Ucrainei ca pe un conflict civil alimentat de Rusia, UE și SUA - relatează publicația InfoPost, citată de Rador.

09:48Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó, consideră că este "o iluzie naivă" că negocierile dintre Rusia şi Ucraina pot pune capăt războiului, el spunând că pentru o pace durabilă ar fi necesare discuţii între SUA şi Rusia și ar fi important ca liderii celor două ţări să se întâlnească la următorul summit G20, scrie MTI.

09:02Compania turcă de apărare Baykar plănuiește să finalizeze construcția fabricii din Ucraina în doi ani, a declarat joi directorul executiv, Haluk Bayraktar, după ce compania a devenit foarte renumită pentru succesul înregistrat de dronele sale în contracararea forțelor rusești, informează Reuters.

08:34Departamentul de Stat al SUA a detaliat eforturile în curs de desfășurare pentru a preveni ca armamentul Statelor Unite din Ucraina să ajungă în mâinile unor actori criminali și non-statali, o acțiune care vine în contextul în care Washingtonul se pregătește pentru ca anul viitor Congresul să analizeze asistența acordată Ucrainei, potrivit CNN.

Kadîrov recunoaște că zeci de soldați ai săi au fost uciși de trupele ucrainene

08:24Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat joi că 23 dintre soldații săi au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac cu artilerie ucrainean din această săptămână, transmite Reuters.

07:51Președintele rus Vladimir Putin continuă să respingă ideea de suveranitate a Ucrainei într-un mod care este fundamental incompatibil cu negocieri serioase, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului.

În timpul unui discurs ținut la Clubul de discuții Valdai, Putin a declarat că "singura garanție reală a suveranității ucrainene" nu poate fi decât Rusia, care a "creat" Ucraina.

Putin a reiterat că este un „fapt istoric” că ucrainenii și rușii sunt în mod fundamental "un singur popor" care a fost separat în mod greșit în „state diferite”.

Perpetuarea de către Putin a narațiunii conform căreia Ucraina și Rusia sunt un singur popor separat în state diferite prin circumstanțe istorice arbitrare indică obiectivul său continuu de a distruge statul ucrainean și de a șterge noțiunea de popor ucrainean.

07:43Din februarie, Rusia a efectuat 4.500 de atacuri cu rachete și peste 8.000 de raiduri aeriene asupra Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski, transmite The Kyiv Independent.

Liderul de la Kiev a mai precizat că forțele rusești au lansat peste 30 de drone în ultimele două zile, iar armata ucraineană a doborât 23 dintre ele.

Forțele ucrainene au doborât, de asemenea, rachete aeriene ghidate Kh-59 ale Rusiei, două elicoptere de atac Ka-52 și un avion de atac Su-25 în aceeași perioadă.

07:37Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene ”săptămâna aceasta”, la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o ”bombă murdară”, relatează AFP și Agerpres.

00:46Lumea a intrat în deceniul „cel mai periculos” după al Doilea Război Mondial, spune Vladimir Putin

„Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.

Potrivit preşedintelui rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această „schimbare tectonică a ordinii mondiale”.

00:30Departamentul de Stat lucrează pentru a împiedica ca armamentul american din Ucraina să ajungă pe piața neagră

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că, în timp ce Ucraina "s-a angajat să protejeze și să contabilizeze în mod corespunzător echipamentele de apărare transferate", SUA "rămân vigilente" cu privire la posibilitatea ca armele să ajungă în mâini greșite, potrivit CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Într-un discurs ținut în apropiere de Moscova, Putin a afirmat din nou că Rusia știa „despre un incident cu o așa-numită „bombă murdară” în curs de pregătire” și că Rusia știa „unde, în general, era pregătită”. Încă o dată, el nu a prezentat nicio dovadă a presupusului complot, care includea posibilitatea ca dispozitivul să fie încărcat pe o rachetă Tochka-U sau pe o altă rachetă tactică, să fie detonat și apoi „pus pe seama Rusiei”.
  • Vladimir Putin a declarat că i-a ordonat direct ministrului său al apărării să dea o serie de telefoane comandanților de top ai NATO în această săptămână cu privire la posibila detonare a unei „bombe murdare” în Ucraina.
  • Putin a folosit discursul ca o platformă pentru a se îndrepta împotriva țărilor occidentale și a presupusei lor „hegemonii”, spunând că lumea se confruntă cu cel mai „periculos” deceniu de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. „Ne aflăm la o graniță istorică: Urmează probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.”
  • Un nou calendar de pene de curent programate va fi introdus în Kiev și în zona înconjurătoare în următoarele zile, după ce drone iraniene au provocat noaptea trecută mai multe daune infrastructurii energetice din regiunea Kiev, a anunțat administrația orașului.
  • Noul orar este conceput pentru a preveni penele de curent necontrolate și va fi mai strict și mai lung decât cele anunțate recent de Ukrenergo, compania energetică de stat din Ucraina. Locuitorii din clădirile de apartamente din Kiev au început să lase pachete mici de gustări în lifturi pentru a fi folosite în cazul în care oamenii rămân blocați în timpul unei pene de curent.
  • Perspectiva unor lupte urbane acerbe pentru Herson, cel mai mare oraș aflat sub control rusesc, s-a apropiat pe măsură ce forțele ucrainene au avansat tot mai mult în campania lor din sud, care a văzut forțele rusești respinse.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera că trupele ruse „nu sunt pregătite” să se retragă din Herson. „Soldații lor cei mai bine pregătiți sunt pe pozițiile lor, nimeni nu a plecat”, a spus Zelenski. „Vedem acest lucru și nu îi credem”, a adăugat el.
  • VIDEO Ucraina a dezvăluit joi noua dronă SHARK de fabricație autohtonă pe care a dezvoltat-o pentru a lucra în tandem cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite.
  • Putin susține acum că un atac nuclear asupra Ucrainei „nu ar avea niciun sens politic și militar”. În discursul său anual privind politica externă, susținut la o reuniune a Clubului de discuții Valdai, un grup de reflecție geopolitică rus, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia „nu a vorbit niciodată despre utilizarea armelor nucleare”, potrivit The Kyiv Independent.
  • Statele Unite nu au văzut nimic care să indice faptul că exercițiile anuale „Grom” ale forțelor nucleare rusești în curs de desfășurare ar putea fi o acoperire pentru o desfășurare reală, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
  • Moscova nu va lăsa fără reacţie declaraţiile antiruseşti ale Chişinăului - ameninţă Maria Zaharova, care acuză autorităţile moldovene de rusofobie.
  • China prezintă un risc „fundamental” pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma, în timp ce Rusia reprezintă o „ameninţare acută”, estimează Pentagonul în noua sa strategie de apărare publicată joi.
  • O echipă a forțelor speciale ucrainene a reușit să captureze un blindat rusesc cu tot cu echipaj.

---------------------

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro