Activele rușilor și belarușilor confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucție a țării după război, a declarat vineri ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko, relatează Reuters.

Razboi UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Guvernul a înghețat active rusești și belaruse în Ucraina în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la începutul invaziei din 24 februarie, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenție de stat.

„În prezent, căutăm resursele necesare pentru redresarea (noastră) critică”, a declarat Marchenko postului public ucrainean Suspilne, propunând crearea unui fond special de lichidare ca o sursă bugetară pentru reconstrucție.

„Banii confiscați pe teritoriul Ucrainei de la cetățeni ruși și belaruși pot fi implicați în acest fond”, a adăugat el, fără a detalia.

Oficialii ucraineni spun că guvernul va trebui să cheltuiască aproximativ 38 de miliarde de dolari pentru reconstrucție doar în 2023. Costurile totale de reconstrucție au fost estimate la 750 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană analizează, de asemenea, utilizarea activelor rusești înghețate sub sancțiunile occidentale împotriva Moscovei în reconstrucția postbelică a Ucrainei, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel, la un summit UE de săptămâna trecută.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a spus că această sumă se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro, deși potrivit Germaniei și altor state confiscarea bunurilor ar putea fi ilegală.

Moscova a declarat joi că va riposta în cazul în care UE va lua măsuri pentru a confisca bunurile care aparțin statului rus sau cetățenilor săi. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că orice astfel de mișcare ar fi „furt”.