Rusia a suspendat sâmbătă participarea la un acord privind exportul de cereale ucrainene intermediat de ONU, după ce a spus că Ucraina a lansat un „atac terorist” cu drone asupra flotei sale în Crimeea. Astfel, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat sâmbătă dimineața cu 16 drone flota Mării Negre lângă Sevastopol.

Un soldat ucrainean încarcă o bombă pe o dronă în Bakhmut din regiunea DonețkFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Noul material LIVE, cu evenimentele de joi privind invazia rusă, esteaici

Sinteza zilei:

  • Flota Mării Negre din Sevastopol a fost atacată cu drone maritime
  • Guvernul rus a anunțat ONU că „începând de astăzi” suspendă „pe termen nedeterminat” acordul cu cereale de la Marea Neagră, care a permis exporturile vitale de alimente ucrainene. Moscova a mai solicitat luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.
  • Rusia a suspendat participarea la acordul de cereale pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene după atacurile asupra navelor din Crimeea. Secretarul general al ONU a cerut Rusiei și Ucrainei să reînnoiască acordul cu cereale, care a adus peste 8 milioane de tone de cereale exportate din Ucraina și a dus la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial. Acordul dintre Ucraina și Rusia urma să expire pe 19 noiembrie.Rusia a acuzat marina Marii Britanii de un „atac terorist” asupra gazoductelor Nord Stream și a susținut că „specialiștii” britanici au ajutat un atac cu drone la Sevastopol. Răspunzând acuzațiilor Nord Stream, un purtător de cuvânt al ministerului britanic al apărării a declarat: „Pentru a diminua gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la traficul de afirmații false de o amploare epică” și că este o „ ultimă poveste inventată”
  • Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, într-un interviu publicat sâmbătă.
  • A avut loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 248 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

23:53Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul cu Ucraina, intermediat de ONU, privind exporturile de cereale la Marea Neagră, este scandaloasă, a declarat sâmbătă președintele american Joe Biden reporterilor.

23:29Rusia l-a informat sâmbătă, printr-o scrisoare, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene, transmite dpa, potrivit Agerpres.

23:07Furnizarea de energie electrică începe să fie reluată, după atacurile rușilor asupra centralelor electrice, dar ar putea fi încă necesare întreruperi de urgență, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

22:10General-colonelul Alexander Lapin, care a fost acuzat anterior de liderul cecen Ramzan Kadîrov că a pierdut bătălia de la Liman, ar fi fost demis, relatează Ukrainska Pravda și Meduza.

Kievul acuză Rusia de „șantaj” și „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale din Marea Neagră

21:07Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a notat, sâmbătă seară, în social media, că prin acţiunile sale Rusia arată că negocierile cu ea sunt “o pierdere de timp”.

“Şantaj nuclear, teroare energetică, blocada cerealelor... Putin a transformat alimentele, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii. Rusia lui Putin poartă un război hibrid împotriva Europei, luând ostatici Africa şi Orientul Mijlociu. Demonstrând încă o dată: negocierile cu Rusia – o pierdere de timp”, a scris Podoliak pe Twitter.

20:43Invitați ruși de la televiziunea rusă de stat au șocat moderatorii unei emisiuni după ce au spus că ucrainenii nu pot fi „zdrobiți”, iar războiul Moscovei în Ucraina este „crud și sadic”. , „Este fără rost să anticipăm că poporul Ucrainei s-ar preda sau că ar cere guvernului lor să se predea pentru că sunt forțați să gătească șuncă la lumânare”.

19:40 Imagini care circulă pe rețelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea și arată cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov. Atacurile au fost lansate cu ajutorul dronelor maritime, care au și surprins momentele atacului.

19:10 Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-și oprească jocurile foamei și să-și reia angajamentul față de obligațiile sale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

18:50Organizația Națiunilor Unite este în contact cu autoritățile ruse în urma informațiilor că Moscova a suspendat participarea la un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU.

„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol Inițiativa privind cerealele din Marea Negre, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

18:44 Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” pe propriul său teritoriu, în urma exploziilor din peninsula ocupată Crimeea de sâmbătă, relatează Reuters.

Moscova îşi suspendă participarea la acordul pentru exporturile de cereale ucrainene

18:23 Rusia a suspendat participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene în urma atacurilor asupra navelor din Crimeea, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării, citat de TASS, relatează Reuters.

18:00 Există momente de-a lungul istoriei în care armate întregi încetează brusc să lupte, deși acestea nu sunt mai prejos de forțele inamice, uneori poate sunt chiar superioare numeric. O analiză CNN vine cu o serie de exemple istorice pentru a oferi o serie de răspunsuri la întrebarea „ce face ca armatele să-și piardă voința de a lupta?”, dar „și cum ar putea evolua armata rusă în războiul din Ucraina?”

Un nou schimb de prizonieri Rusia-Ucraina

16:41Rusia a eliberat 52 de prizonieri de război ucraineni pe 29 noiembrie, a spus șeful biroului președintelui Andrii Yermak, în timp ce ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a predat peste 50 de prizonieri de război, relatează Reuters și Kyiv Independent.

15:59Marea Britanie a negat sâmbătă afirmațiile Rusiei potrivit cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, calificându-le drept "afirmații false de o amploare epică", transmite Reuters.

"Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

"Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care se poartă în interiorul guvernului rus decât despre Occident", a mai precizat oficialul britanic.

15:13 Lituania repară obuzierele Panzerhaubitze 2000 folosite de ucraineni în războiul împotriva invaziei ruse

Două obuziere PzH2000 de 155 mm sunt deja în drum spre în Ucraina după ce au fost reparate în Lituania, alte două obuziere avariate fiind expediate în prezent în Lituania, a scris ministrul Apărării al țării, Arvydas Anušauskas, pe Twitter. Cel puțin 12 obuziere sunt așteptate să fie reparate în Lituania.

Multe dintre piesele de artilerie ale Ucrainei, în special obuzierele standard NATO de mare precizie, precum PzH2000, au mare nevoie de întreținere din cauza ritmului alert de utilizare pe câmpul de luptă, relatează Kyiv Independent.

Rusia acuză Marea Britanie că a sabotat Nord Stream

14:39Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că personalul marinei britanice a aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, acuzând în mod direct un membru important al NATO de sabotarea infrastructurii critice rusești, transmite Reuters.

14:19Mihailo Podoliak, consilerul președintelui ucrainean, ironizează decizia autorităților din Sevastopol printr-un meaj pe Twitter.

„Nu intrați în panică. Pur și simplu opriți camerele de luat vederi nu numai în Sevastopol, ci peste tot în teritoriile ocupate. După "ofensiva negativă" până la granițele din 1991, spuneți-i populației voastre că ați "câștigat" războiul. Și că "Flota Mării Negre" tocmai a ieșit în larg...”, a scris Podoliak.

14:12Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a anunțat că toate camerele de supraveghere din oraș vor fi închise, după ce a precizat că atacul de sâmbătă a fost ”cel mai masiv de la începutul operațiunii militare speciale”, transmite agenția rusă de presă TASS. Restricția vine în contextul în care autoritățile impuse de Rusia susțin că nu a fost lovit nimic în oraș.

Trupe de elită ucrainene ar fi ucis un important ofițer din grupul Wagner

13:14Unitatea de forțe speciale ucrainene "Khort" a anunțat că l-a ucis pe adjunctul șefului de stat major al companiei militare Wagner, așa-zisa armată privată al lui Vladimir Putin, finanțată de oligarhul rus Evgheni Prigojin, transmite The Kyiv Independent.

12:35Uniunea Europeană a blocat active ruseşti în valoare de peste 17 miliarde de euro în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, publicaţiilor din grupul belgian Funke, preluate sâmbătă de dpa, scrie Agerpres

11:37Evacuarea populației și îndepărtarea rămășițelor lui Potemkin din Herson preced intențiile Rusiei de a accelera retragerea din zonă, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a Ministerului britanic al Apărării.

11:173 civili au fost răniți în bombardamentele rusești în Kupiansk din regiunea Harkov, potrivit guvernatorului regional, Oleh Synehubov, transmite The Kyiv Independent.

10:39Peste 103.000 de persoane au intrat vineri în România, dintre care peste 8.000 de ucraineni, potrivit ​IGPF.

Forțele rusești nu avansează pe niciun front

10:26Serviciul de securitate al Rusiei a pompat milioane de dolari pentru a da jos guvernul pro-occidental al Republicii Moldova

10:12Marina militară rusă a respins un atac cu dronă asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol, a anunţat guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia, transmite sâmbătă AFP.

'Nicio instalaţie din oraş nu a fost atinsă. Situaţia este sub control', a adăugat guvernatorul Mihail Razvojaev.

09:21Forțele rusești nu fac progrese semnificative în jurul orașului-cheie Bakhmut, în regiunea Donețk sau oriunde altundeva de-a lungul liniilor de front, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

08:44Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că militari ruși implicați în „operațiunea militară specială” au descoperit drone în Ucraina care pot "răspândi țânțari infectați cu viruși periculoși", relatează Ukrainska Pravda.

Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrei Yermak, a reacționat ironic la declarațiile oficialului rus.

Rusia a continuat atacul cu rachete asupra Ucrainei

08:30Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că în ultimele 23 de ore Rusia a lansat până la 25 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, transmite The Kyiv Independent.

Forțele rusești au lansat, de asemenea, patru lovituri cu rachete și peste 70 de atacuri cu MLRS.

În ultima zi, Forțele Aeriene ale Ucrainei au doborât două avioane de atac Su-25, un elicopter Mi-8 și o dronă rusească, a mai precizat Statul Major General.

01:00 Zelenski: Rusia vrea să facă regiunea Herson o zonă de excludere. Lumea trebuie să reacţioneze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină „o zonă de excludere”, precizând că ocupanţii “distrug sistemul de sănătate” din teritoriul pe care l-au ocupat.

00:22Canada anunță noi sancțiuni împotriva unor oficiali ruși

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat vineri mai multe măsuri noi pentru a ajuta Ucraina. Canadienii vor putea cumpăra obligațiuni de suveranitate pentru Ucraina, susținute de guvern, care vor ajuta la finanțarea guvernului ucrainean, potrivit CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • ​În războiul din Ucraina, Rusia a lansat peste 8.000 de lovituri aeriene și a tras 4.500 de rachete, a afirmat președintele Volodimir Zelenski. Aflat lângă epava unei drone iraniene doborâte, el a promis că atacurile lui Putin asupra centralelor electrice nu vor frânge spiritele ucrainenilor.În ultimele două săptămâni, Rusia a îndreptat zeci de rachete și vehicule aeriene fără pilot spre rețeaua electrică ucraineană, provocând întreruperi generalizate de energie electrică, iar Ucraina a doborât 23 de drone numai în ultimele două zile. Ucraina a doborât până în prezent peste 300 de drone iraniene Shahed-136 „kamikaze”
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat vineri că „mobilizarea parțială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă, relatează Reuters și AFP.
  • Zelenski își exprimă îndoiala că mobilizarea rusă s-a încheiat cu adevărat
  • SUA și aliații săi au condamnat Rusia pentru că a irosit timpul Consiliului de Securitate al ONU și a răspândit conspirații, lansând din nou acuzația că SUA ar avea „programe biologice militare” în Ucraina. „Cât de mult mai trebuie să îndurăm aceste prostii?”, a întrebat consiliul ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward.
  • Jurnalista rusă Svetlana Babayeva, care lucra pentru un important grup de presă susținut de Kremlin, a murit vineri după ce a fost împușcată accidental pe un poligon de tragere din Crimeea, au declarat oficiali instalați de Rusia și instituții de presă de stat, relatează Reuters.
  • Rusia și-a întărit trupele cu „rezerviști mobilizați” la vest de râul Nipru, afirmă Ministerul britanic al Apărării. În ultimele șase săptămâni, forțele sale terestre au trecut la o „postură defensivă” pe linia frontului, probabil din cauza faptului că sunt „extrem de subdimensionate” și „slab antrenate”.
  • UE l-a desemnat pe generalul polonez Piotr Trytek să conducă o nouă operațiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales de blocul comunitar ca parte a promisiunii sale de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.
  • Primul adjunct al șefului de stat major al președintelui Vladimir Putin a vizitat orașul ucrainean Herson, aflat sub control rusesc. Serghei Kirienko s-a oprit la portul de feribot unde sute de persoane erau evacuate după un avertisment al autorităților.
  • Amenințarea unui oficial rus de a „lovi” sateliții occidentali care ajută Ucraina a stârnit îngrijorări în rândul avocaților din domeniul spațial și al directorilor din industrie cu privire la siguranța obiectelor aflate pe orbită. Nicio țară nu a efectuat un atac cu rachete împotriva unui satelit al unui inamic.
  • Inspectorii nucleari ai ONU sunt așteptați să ajungă la o concluzie privind „bomba murdară”. Anchetatorii au fost trimiși în două locații din Ucraina unde Rusia susține că au avut loc activitățile și se așteaptă să ajungă la o concluzie „în câteva zile”.
  • Rusia susține că doar 3% din alimentele exportate în cadrul acordului de export la Marea Neagră, negociat de ONU, au ajuns în țările cele mai sărace. Mai multe tone de cereale au părăsit porturile ucrainene blocate de la semnarea contractului. Cu toate acestea, Rusia spune că Ucraina nu a reușit să livreze asistență alimentară umanitară.
  • Statele Unite sunt sceptice cu privire la afirmația lui Putin că nu intenționează să folosească arme nucleare. Putin a minimalizat o confruntare nucleară, insistând că Rusia nu a amenințat că va folosi arme nucleare și că a răspuns doar la „șantajul” nuclear din partea liderilor occidentali.

---------------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro