Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” pe propriul său teritoriu, în urma exploziilor din peninsula ocupată Crimeea de sâmbătă, relatează Reuters.

Andrii YermakFoto: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Primitivitatea șantajului rusesc (poate fi văzut) în orice. Șantaj nuclear, energetic, alimentar", a scris Andrii Yermak pe Telegram.

Yermak a acuzat Rusia de „atacuri teroriste fictive asupra propriilor sale instalații”.

Comentariile sale au fost, aparent, o reacție la acuzațiile ruse că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea.

Ucraina spune că Moscova folosește un „pretext fals” pentru a bloca coridorul cerealelor

Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-și oprească jocurile foamei și să-și reia angajamentul față de obligațiile sale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

„Ținând cont de... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Ministerul a declarat mai devreme că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore aduse unui dragor de mine, Ivan Golubets.

Drept urmare, Moscova a declarat că își suspendă participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene.