Rusia a suspendat participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene în urma atacurilor asupra navelor din Crimeea, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării, citat de TASS, relatează Reuters.

atac asupra Flotei Marii Negre din SevastopolFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Suspendarea va reduce exporturile de cereale ucrainene din porturile sale cruciale la Marea Neagră.

Rusia i-a spus secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-o scrisoare, văzută de Reuters, că suspendă acordul pentru un „termen nedeterminat”, deoarece nu poate „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în temeiul pactului.

Rusia a cerut, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească luni cu privire la atac, a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Rusia a acuzat de asemenea marina Marii Britanii de un „atac terorist” asupra gazoductelor Nord Stream și a susținut că „specialiștii” britanici au ajutat un atac cu drone la Sevastopol.

Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și urmăresc să distragă atenția de la eșecurile militare ruse.

23:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că suspendarea de către Rusia a acordului necesită un răspuns internațional puternic din partea Națiunilor Unite și a Grupului celor 20 de economii majore.

21:08 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a notat, sâmbătă seară, în social media, că prin acţiunile sale Rusia arată că negocierile cu ea sunt “o pierdere de timp”.

“Şantaj nuclear, teroare energetică, blocada cerealelor... Putin a transformat alimentele, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii. Rusia lui Putin poartă un război hibrid împotriva Europei, luând ostatici Africa şi Orientul Mijlociu. Demonstrând încă o dată: negocierile cu Rusia – o pierdere de timp”, a scris Podoliak pe Twitter.

19:10 Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

„Facem apel la toate statele să ceară Rusiei să-și oprească jocurile foamei și să-și reia angajamentul față de obligațiile sale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

18:50 Organizația Națiunilor Unite este în contact cu autoritățile ruse în urma informațiilor că Moscova a suspendat participarea la un acord pentru reluarea exporturilor ucrainene, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU.

„Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol Inițiativa privind cerealele din Marea Negre, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

----

Rusia a spus că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele din flota Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, la primele ore ale zilei de sâmbătă.

„Ținând cont de... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul a declarat mai devreme că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore aduse unui dragor de mine, Ivan Golubets.

Conform acordului din 22 iulie, Ucraina a putut să-și reia exporturile de cereale și îngrășăminte la Marea Neagră, care au stagnat când Rusia și-a invadat vecinul pe 24 februarie. Acordul de export cu Ucraina a fost inițial convenit pentru 120 de zile.

Importanța acordului suspendat de Rusia

Acordul intermediat în iulie și-a propus să prevină foametea prin exporturile de grâu, ulei de floarea soarelui și îngrășăminte pe piețele mondiale și să ușureze o creștere dramatică a prețurilor.

Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a declarat, la momentul semnării acordului, că aproximativ 47 de milioane de oameni intraseră într-o etapă de „foame acută” din cauza consecințelor invaziei ruse a Ucrainei, care a oprit transporturile ucrainene.

Acordul semnat pe 22 iulie era valabil pentru 120 de zile și Națiunile Unite se așteptau să fie reînnoit dacă războiul nu se termina până atunci. Acesta a asigurat trecerea în siguranță în și dinspre Odesa și alte două porturi ucrainene în ceea ce oficialul a numit „încetare de facto a focului” pentru navele care transportau alimentele.

De când a fost semnat acordul, au fost exportate peste 9 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare, a declarat subsecretarul ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffith, săptămâna aceasta. El a adăugat că acordul a avut succes în scăderea prețurilor la alimente și în creșterea cantităților exportate.

El a declarat miercuri că este „relativ optimist” că acordul care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene de la Marea Neagră va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

Cu puțin timp înainte de anunțul suspendării acordului privind cerealele, ministrul rus al Agriculturii criticase din nou textul, acuzând țările UE că monopolizează exporturile ucrainene care ar trebui să meargă către țările sărace. Aceste acuzații fuseseră anterior respinse de centrul de coordonare situat în Turcia, potrivit AFP.

„Acordul de cereale, din păcate, nu numai că nu a rezolvat problemele țărilor aflate în nevoie, dar chiar le-a agravat într-un anumit sens”, a spus Dmitri Patrușev.

Citește și:

Rusia acuză Marea Britanie că a aruncat în aer gazoductele Nord Stream și că este implicată în atacul masiv cu drone din Sevastopol / Reacția Regatului Unit