Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că personalul marinei britanice a aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, acuzând în mod direct un membru important al NATO de sabotarea infrastructurii critice rusești, transmite Reuters.

Bule de gaze naturale formate la suprafata Marii Baltice dupa exploziile la gazoductele Nord StreamFoto: Handout / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării nu a oferit dovezi pentru afirmația sa.

„Potrivit informațiilor disponibile, reprezentanții acestei unități a marinei britanice au luat parte la planificarea, furnizarea și punerea în aplicare a unui atac terorist în Marea Baltică la 26 septembrie anul acesta - aruncând în aer gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2", a declarat ministerul rus.

Marea Britanie a negat sâmbătă afirmațiile Rusiei potrivit cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, calificându-le drept "afirmații false de o amploare epică", informează Reuters.

"Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

"Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care se poartă în interiorul guvernului rus decât despre Occident", a mai precizat oficialul britanic.

Rusia acuză SUA că aveau motiv pentru a arunca în aer gazoductele

Rusia a acuzat anterior Occidentul pentru exploziile de luna trecută care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite de Rusia, pe fundul Mării Baltice.

Dar Rusia nu a oferit niciodată până acum detalii specifice despre cine a fost responsabil pentru avariile provocate conductelor, care erau anterior cele mai mari rute pentru livrările de gaz rusesc către Europa.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că acuzațiile privind responsabilitatea Rusiei pentru avarii sunt "stupide", iar oficialii ruși au declarat că Washingtonul a avut un motiv, deoarece dorește să vândă mai mult gaz natural lichefiat (GNL) în Europa.

Statele Unite au negat implicarea.

Citește și:

Moscova acuză Marea Britanie că este implicată și în atacul cu drone asupra marinei ruse

Armata rusă a acuzat totodată atât Ucraina, cât şi Regatul Unit, de un atac masiv cu drone care a vizat Flota rusă la Marea Neagră, în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, care a provocat ”pagube minore” unei nave, relatează AFP citată de news.ro.

”Pregătirea acestui act de terorism şi formarea personalului militar al celui de-al 73-lea Centru ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de către specialişti britanici staţionaţi la Oceac, în regiunea Nikolaev, în Ucraina”, acuză Ministerul rus al Apărării.

Aceste nave participă la protecţia convoaielor care exportă cereale ucrainene, mai spune Moscova.