Evacuarea populației și îndepărtarea rămășițelor lui Potemkin din Herson preced intențiile Rusiei de a accelera retragerea din zonă, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a Ministerului britanic al Apărării.

Evacuări de civili din HersonFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Guvernatorul numit de Rusia în regiunea Herson, Volodimir Saldo, a declarat la 27 octombrie că peste 70.000 de persoane au părăsit orașul Herson.

Cu o zi înainte, Saldo a mai spus că Rusia a îndepărtat rămășițele faimosului om de stat rus din secolul al XVIII-lea, prințul Grigori Potemkin, de la mormântul său din catedrala din Herson, la est de râul Nipru.

"În identitatea națională rusă, Potemkin este strâns legat de cucerirea de către Rusia a teritoriilor ucrainene în secolul al XVIII-lea și evidențiază semnificația pe care Putin o acordă, aproape sigur, presupusei justificări istorice a invaziei. Această îndepărtare simbolică a lui Potemkin și exodul populației civile preced probabil intențiile Rusiei de a accelera retragerea din zonă", consideră serviciile militare secrete britanice.

Cu o zi înainte, serviciile militare secrete britanice au declarat că, din cauza lipsei de personal și a slabei pregătiri, forțele rusești au trecut în defensivă în majoritatea părților liniei frontului din Ucraina.