Forțele rusești nu fac progrese semnificative în jurul orașului-cheie Bakhmut, în regiunea Donețk sau oriunde altundeva de-a lungul liniilor de front, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Obstacole antitanc cunoscute cu greutăți de beton sunt amplasate pe o stradă din orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului în regiunea DonețkFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

În spațiul informațional, mai multe voci avansează narațiunea că forțele rusești fac progrese semnificative în Bakhmut, probabil pentru a îmbunătăți moralul în rândul trupelor care au invadat Ucraina și, posibil, pentru a îmbunătăți poziția finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ale cărui forțe sunt în mare parte responsabile pentru câștigurile minime din zonă.

Forțele rusești au făcut progrese limitate spre punctul forte ucrainean din Bakhmut, dar cu o viteză foarte mică și cu costuri mari.

Prigojin a recunoscut ritmul lent al operațiunilor terestre ale Grupului Wagner în jurul Bakhmut pe 23 octombrie și a declarat că forțele Wagner avansează doar 100-200 de metri pe zi, ceea ce, în mod absurd, a afirmat că este o rată normală pentru avansurile moderne.

Forțele ucrainene au recucerit o fabrică de beton la periferia estică a Bakhmut în jurul datei de 24 octombrie.

Oficialii militari ucraineni au declarat la 16 octombrie că forțele ruse au pretins în mod fals că au capturat mai multe orașe din apropierea Bakhmut în ultimele zile, dar forțele ucrainene și-au menținut liniile împotriva acestor atacuri rusești.

Forțele rusești fac afirmații false privind avansurile din zona Bakhmut pentru a pretinde că fac câștiguri în cel puțin un sector, pe fondul pierderilor continue în nord-estul și sudul Ucrainei.

Chiar și ritmul de avansare pretins ar fi un eșec pentru un efort principal în războiul mecanizat - iar afirmațiile sunt, de fapt, exagerate, conchide ISW: