Jurnalista rusă Svetlana Babayeva, care lucra pentru un important grup de presă susținut de Kremlin, a murit vineri după ce a fost împușcată accidental pe un poligon de tragere din Crimeea, au declarat oficiali instalați de Rusia și instituții de presă de stat, relatează Reuters.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Svetlana Babayeva era șefa filialei grupului media Rossiya Segodnya din Simferopol din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Agenția de presă RIA Novosti, o filială a Rossiya Segodnya, a raportat că Babayeva a fost ucisă de un glonț rătăcit în timpul antrenamentelor de tragere. Nu a oferit alte detalii.

Personalitățile pro-Kremlin i-au adus un omagiu lui Babayeva în postările pe rețelele de socializare. Serghei Aksionov, guvernatorul rus al Crimeei, a numit moartea ei o pierdere irevocabilă.

„Svetlana a făcut mult pentru a transmite publicului adevărul despre ceea ce se întâmplă în regiunea Herson”, a declarat Vladimir Saldo, șeful pro-rus al Hersonului.

Rusia a anunțat că a anexat Hersonul și alte trei regiuni în urma pseudo-referendumurilor pe care le-a organizat, care sunt considerate false de către Kiev și Occident.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris pe pagina sa de Telegram: „Te iubesc foarte mult, Sveta”.

Ucraina a sancționat grupul Rossiya Segodnya, numindu-l pe directorul general Dmitri Kiselyov „figura centrală a propagandei guvernamentale care sprijină desfășurarea trupelor ruse în Ucraina”.

Într-o declarație postată de RIA Novosti, Kiselyov a spus că Babayeva era o „persoană caldă, care a sprijinit cu fermitate Rusia” și „a vrut să-i sprijine pe eroii noștri”.

Babayeva a fost anterior șefă de birou pentru RIA Novosti în Marea Britanie și Statele Unite și editor al site-ului Gazeta.Ru, a spus agenția.