Serviciul norvegian de contrainformații (PST) a dezvăluit vineri adevărata identitate a unui presupus agent rus suspectat că a spionat pentru Rusia dându-se drept cercetător brazilian, potrivit AFP.

Tromso, NorvegiaFoto: snapshot-photography/H Seeliger / Shutterstock Editorial / Profimedia

Admis în toamna anului 2021 ca lector la Universitatea norvegiană din Tromsø, în regiunea strategică Arctica, acesta a fost arestat luni și plasat inițial în detenție pentru imigranți în vederea expulzării.

De atunci, ancheta a fost extinsă pentru a acoperi suspiciuni de „spionaj ilegal împotriva secretelor de stat de natură să afecteze interesele fundamentale ale națiunii”, care în Norvegia se pedepsește cu trei ani de închisoare.

Vineri, PST l-a identificat pe suspect ca fiind Mihail Mikușin, un rus născut în 1978, în timp ce bărbatul, care deține un pașaport brazilian, s-a identificat ca fiind un brazilian în vârstă de 37 de ani, pe nume José Assis Giammaria.

El neagă acuzațiile, dar a acceptat vineri să fie arestat preventiv pentru patru săptămâni.

Un „agent ilegal” este un spion care este extrem de dificil și rar de depistat, deoarece încearcă să se integreze pe termen lung într-o țară străină pentru a-și construi o rețea de contacte, pentru a stabili canale de informare și pentru a intra în cercurile cu informații sensibile.

La Universitatea din Tromsø, cercetătorul lucra la politica norvegiană în Marele Nord - unde Norvegia împarte 198 km de frontieră cu Rusia - și la amenințările hibride, potrivit PST.

„Simplul fapt că pătrundem în cercurile de cercetători care sunt furnizori ai autorităților în definirea politicii lor este de un real interes național”, a susținut vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Thomas Blom, oficial al PST.

Pe fondul tensiunilor acute dintre Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina, ambasada Rusiei în Norvegia a denunțat „spionita” care ar avea loc în această țară scandinavă.

Devenită principalul furnizor de gaz al Europei după reducerea livrărilor rusești, Norvegia și-a sporit vigilența și securitatea în jurul instalațiilor sale strategice, în special a celor energetice.

În ultimele săptămâni, poliția norvegiană a arestat aproape o duzină de cetățeni ruși acuzați că au zburat cu drone deasupra teritoriului său, încălcând o interdicție impusă din cauza războiului din Ucraina, sau că au încălcat interdicția de a fotografia locuri sensibile.