Natalia Sindeeva, directoarea generală a Dojd, una dintre puținele mass-media independente din Rusia, care trăiește în exil de câteva luni, a fost declarată vineri „agent al străinilor”, împreună cu alți doi jurnaliști ai grupului, o nouă ilustrare a presiunii exercitate de autorități asupra societății civile, potrivit AFP.

Natalia Sindeeva, DojdFoto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Numele Nataliei Sindeeva, al lui Vladimir Romenskiï și al Ekaterinei Kotrikadze figurează pe lista actualizată a personalităților clasificate drept „agenți ai străinilor”, publicată de Ministerul rus al Justiției.

Includerea lor pe listă este justificată oficial prin „exercitarea de activități politice”.

Critic al Kremlinului, Dojd („Ploaia” în rusă) a fost blocat la începutul lunii martie în urma ofensivei rusești în Ucraina, care a fost condamnată pe scară largă de jurnaliștii săi.

De atunci, Dojd trăiește în exil în Letonia, o țară vecină a Rusiei care a găzduit mai multe mass-media rusești libere, și și-a reluat emisia de la Riga, capitala acestui stat baltic, la mijlocul lunii iulie.

Potrivit listei publicate vineri de Ministerul rus al Justiției, avocații Mihail Beniach și youtuberul Ivan Yakovina sunt, de asemenea, declarați „agenți ai străinilor”.

De la începutul ofensivei din Ucraina, Rusia a cunoscut o represiune fără precedent. Autoritățile au introdus o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru orice publicare de informații despre armată pe care autoritățile le consideră false.

Opoziția rusă s-a restrâns în ultimele luni, majoritatea membrilor săi fiind acum în exil sau în închisoare.

Miercuri, jurnalista și bloggerița Ksenia Sobchak, fiica fostului mentor politic al președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că s-a refugiat în Lituania după ce a fost vizată într-un proces de șantaj, pe care l-a descris ca fiind un „raid asupra redacției (sale)”.