Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o „ruptură epocală” între relațiile germane cu Moscova iar războiul a spulberat visul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov cu privire la „un cămin european comun”, a declarat vineri președintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat german care a promovat de decenii crearea unor relații economice apropiate cu Rusia pentru a o ancora în sistemul global occidental, a subliniat că invazia declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie reprezintă o schimbare de eră.

„Nu există loc de visuri vechi când ne uităm la Rusia astăzi”, a mai afirmat el într-un discurs adresat națiunii, adăugând că agresiunea rusească „a aruncat Germania într-o altă epocă, într-o lipsă de securitate pe care am crezut că am depășit-o: o perioadă marcată de război, violență și fugă, de îngrijorări cu privire la extinderea războiului ca un foc în Europa.

Steinmeier a făcut o vizită surpriză la Kiev marți, după ce săptămâna trecută cancelaria sa anunțase că planurile au fost anulate din cauza îngrijorărilor legate de securitate.

În cadrul vizitei el a promis Ucrainei că Germania va aproba livrarea de noi arme către Kiev, subliniind că Berlinul este deja „unul dintre principalii furnizori ai apărării aeriene a Ucrainei”.

„Treizeci de tancuri Gepard, trei lansatoare de rachete multiple Mars II, câteva mii de tunuri antiaeriene, unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din lume, Iris-T. Sper că va ajuta să îi facem pe oameni să fie mai în siguranță, să-i protejăm de agresiunea brutală a Rusiei”, a spus acesta.

Capăt de dispută între președintele german și Kiev

Deși președintele Germaniei are un rol în cea mai mare parte ceremonial, Steinmeier a declanșat o dispută diplomatică între Kiev și Berlin în luna aprilie, după ce a dezvăluit că a transmis guvernului de la Kiev că dorește să efectueze o vizită în capitala ucraineană însă a fost refuzat.

Cotidianul Bild, primul care a relatat despre situație, a citat un diplomat ucrainean care a afirmat că „știm cu toții despre relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia aici... Nu este binevenit la Kiev în acest moment. Vom vedea dacă se va schimba”.

Înainte ca informația să apară în presă președintele german a declarat că s-a înșelat în privința „nebuniei imperiale” a lui Vladimir Putin și a catalogat drept o greșeală sprijinul pe care l-a acordat proiectului Nord Stream.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat ulterior că nici el nu va vizita Kievul până când autoritățile ucrainene nu îl vor accepta și pe președintele german.

Biroul lui Steinmeier a anunțat însă la începutul lunii mai că acesta a discutat telefonic cu Volodimir Zelenski, iar cei doi şefi de stat au rezolvat disputa generată de refuzul Kievului de a-l primi în vizită.

Urmărește ultimele evoluții din a 247-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.