Armata rusă afirmă că soldații săi care și-au pierdut viața în timpul atacului ucrainean cu sisteme HIMARS asupra cazărmii din Makiivka sunt vinovați de propriile morți deoarece și-ar fi dezvăluit poziția.

Sute de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi la MakiivkaFoto: Arden Arkman / AFP / Profimedia

„Principalul motiv al tragediei de la Makiivka a fost utilizarea masivă a telefoanelor mobile de către personal, în ciuda interdicției. Acest factor a permis inamicului să localizeze și să stabilească coordonatele locului în care se află personalul militar pentru o lovitură cu rachete”, afirmă un comunicat remis presei de către Ministerul Apărării de la Moscova marți noaptea și citat de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Amintim că în cursul zilelor de luni și marți au apărut primele informații privind un atac ucrainean cu lansatoare multiple de rachete HIMARS asupra unui fost internat transformat în cazarmă de forțele ruse din Makiivka, un oraș industrial din regiunea Donețk cu o populație estimată la aproximativ 338.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului pe 24 februarie.

Această localitate era controlată de separatiștii pro-ruși din Donețk încă din aprilie 2014, fiind ocupat de trupele susținute de Moscova după anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea conflictului din Donbas.

Înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare la începutul săptămânii arătau cum în locul unde era o clădire extinsă cu două etaje mai existau doar mormane fumegânde de moloz.

Ce se știe despre atacul cu HIMARS asupra unității rusești din Makiivka

Daniil Bezsonov, un oficial de rang înalt instalat de Moscova în teritoriile controlate de forțele sale în regiunea Donețk, a declarat că clădirea a suferit o „lovitură masivă" din partea unor rachete de fabricație americane în noaptea de Anul Nou, la numai două minute după miezul nopții.

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că cel puțin 400 de ruși au fost uciși acolo, notând ironic că exploziile puternice au avut loc „ca urmare a manipulării neglijente a dispozitivelor de încălzire”.

Marți, pe rețelele de socializare au început să apară primele relatări ale supraviețuitorilor și ale rudelor lor din Rusia, unii dintre soldații care au reușit să scape din clădire afirmând că rămășițele camarazilor lor vor trebui să fie identificate prin testare ADN după ce trupurile lor au fost sfârtecate în urma exploziilor.

Rudele supraviețuitorilor au relatat la rândul lor că răniții au rămas fără niciun fel de echipamente, reușind să scape cu viață doar cu hainele de pe ei. Acestea au lansat mai multe apeluri pe rețelele de socializare pentru strângerea de fonduri în vederea înlocuirii echipamentelor pierdute.

Situația a declanșat un val de furie în rândul bloggerilor militari ruși, unii dintre aceștia susținând că, pe lângă numărul inacceptabil de mare de soldați încartiruiți într-o singură cazarmă aflată în apropierea liniei frontului, la fostul internat au fost depozitate și muniții care au explodat în momentul loviturilor ucrainene, producând exploziile devastatoare care au ucis numeroși militari.

Armata rusă vorbește de mai mult de 60 de morți, bilanț contestat de bloggerii militari

Într-o mutare rară, ministerul rus al Apărării a admis luni că 63 de soldaţi au fost ucişi în atacul din noaptea Anului Nou, însă bilanțul a fost respins vehement de bloggerii militari extrem de influenți în Rusia, aceștia citând surse care vorbesc de un număr mai mare al victimelor.

Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu soldaților uciși în timpul atacului, circa 200 de persoane participând la un miting autorizat în orașul Samara, capitala regiunii cu același nume din centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre militari.

Locuitori au depus trandafiri sau coroane de flori în faţa „flăcării eterne” într-una dintre principalele pieţe ale oraşului, înainte de a se înclina cu respect sau a-şi face semnul crucii, potrivit unui corespondent al AFP. Un preot ortodox a rostit o rugăciune, apoi soldaţi au efectuat un salut trăgând cu puştile în aer.

Presa locală a relatat că adunări publice au avut loc şi în alte oraşe din regiune, în special în Toliati şi Sîzran.

Urmărește ultimele evoluții din a 315-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.