Artileria ucraineană a început să folosească obuze primite de la armata franceză care conțin submuniții de înaltă tehnologie ce își caută singure țintele, în special tancuri și alte vehicule blindate, potrivit unor imagini apărute pe rețelele de socializare

Obuz cu submuniții BONUSFoto: BAE Systems

„Cred că acestea sunt primele fotografii ale rămășițelor unei submuniții de artilerie antitanc ucraineană de 155 mm BONUS cu ghidaj de precizie din timpul războiului. Canalul rusesc care le-a postat spune că sunt folosite în direcția Donețk”, scrie pe Twitter Rob Lee, expert în armament și politici de apărare.

„Prima confirmare a livrării către Ucraina a foarte puternicelor proiectile franceze de artilerie antitanc 155 BONUS, fiecare dintre acestea transportând două submuniții EFP de atac de deasupra, care își găsesc țintele cu ajutorul a trei senzori cu infraroșu multibandă și LIDAR (scanare 3D cu laser).”, notează și Ukraine Weapons Tracker.

Cum își caută submunițiile țintele

BONUS este o muniție lansată de artilerie, de tip „trage și uită” (eng. fire & forget), notează producătorul BAE Systems. Compatibil cu majoritatea tunurilor de artilerie existente, BONUS se gestionează la fel ca un obuz convențional. Atunci când este lansat din orice sistem de artilerie de 155 mm, obuzul purtător BONUS se desface pentru a desfășura două muniții cu senzori care apoi caută ținte pe o anumită suprafață de acțiune, de până la 32.000 de metri pătrați.

De asemenea, muniția dispune de un design care îi mărește raza de acțiune până la un maxim de 35 de kilometri atunci când este trasă dintr-un tun NATO L52.

Fiecare dintre cele două muniții expulzate își caută și își neutralizează în mod independent propria țintă. Prin transportarea a două muniții inteligente în interiorul proiectilului BONUS, succesul misiunii sale per rundă este mult mai mare decât în cazul muniției tradiționale, spune compania.

Dezvoltat și produs în cooperare de BAE Systems din Suedia și Nexter din Franța, BONUS este utilizat în prezent de mai multe țări, printre care Finlanda, Franța, Norvegia și Suedia.