Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri înaintările ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente, potrivit Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, vorbind în rusă și nu în ucraineană.

„Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a spus că războiul "„va încheia fie când soldații voștri vor pleca, fie când noi îi vom arunca afară”.

Ucraina condiționează acceptarea armistițiuluide Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a reacționat pe Twitter la propunerea de încetare a focului făcută de Vladimir Putin, spunând că aceasta „nu poate și nu trebuie luată în serios”.

----------------

„Unu. Ucraina nu atacă teritorii străine și nu atacă civili. Cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membri ai armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a scris Podoliak joi seara pe Twitter.

„Doi. Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va avea un 'armistițiu temporar'. Țineți-vă ipocrizia pentru voi”, a adăugat el.

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat îndoiala că respingerea armistițiului de către consilierul prezidențial Mihailo Podoliak reflectă punctul de vedere al președintelui Volodimir Zelenski, scrie Reuters, citând agenția de presă Interfax.

„Este dificil pentru noi să judecăm dacă opinia lui Podolyak reflectă punctul de vedere al președintelui Ucrainei”, a Peskov.

Până acum, Zelenski nu a comentat armistițiul propus de Vladimir Putin pentru Crăciunul de rit vechi.

Podoliak a oferit primul comentariu al Kievului după ce Kremlinul a anunțat joi în jurul orei 17:30 că președintele Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de-a lungul întregii linii a frontului în Ucraina înainte de sărbătorirea Ajunului Crăciunului și în prima zi de Crăciun pe rit vechi, celebrată pe 7 ianuarie.

„Având în vedere apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill, îi dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact din Ucraina de la ora 12:00 pe 6 ianuarie a acestui an până la ora 24:00 pe 7 ianuarie anul acesta”, afirmă documentul publicat de serviciul de presă al Kremlinului.

Joi dimineața patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, afirma liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Kremlinul a mai cerut joi seara Ucrainei să declare la rândul ei o încetare a focului.

Ucraina nu mai crede în promisiunile Rusiei

Ucraina a respins apelul patriarhului Kirill, cunoscut pentru numeroasele sale declarații de susținere a războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, tot Mihailo Podoliak afirmând pe Twitter că acesta reprezintă „o capcană cinică şi un element de propagandă”.

Oficialul ucrainean a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”.

„Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un „armistiţiu de Crăciun” este o capcană cinică şi un element de propagandă”, mai spune consilierul prezidențial.

Comentariile sale au venit în contextul în care Rusia a respins imediat oferta de pace formulată de președintele Volodimir Zelenski pe 12 februarie, înainte de sărbătorirea Crăciunului după calendarul gregorian, tot mai populară în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 316-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.