​Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului contra Ucrainei şi extinderii măsurilor împotriva ţărilor care sprijină Moscova, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters și Agerpres.

Ursula von der Leyen, în KievFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Vom menţine presiunea asupra Kremlinului atât timp cât va fi necesar, cu un regim de sancţiuni aspru. Vom extinde aceste sancţiuni la cei care susţin militar războiul Rusiei, precum Belarusul şi Iranul”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Şi vom veni cu noi sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la rolul său în acest război rus în Ucraina”, a adăugat şefa executivului UE.

Belarus a dat asigurări că nu doreşte să se implice direct în război, dar această ţară a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie a anului trecut.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu „ameninţarea crescândă” a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord.

Potrivit ministerului Apărării de la Minsk, „până la 9.000 de soldaţi ruşi” şi circa 170 de tancuri staţionau în Belarus.

Belarus a intrat deja în incapacitate de plată

Comentariile de marți ale Ursulei von der Leyen au venit după semnarea la Bruxelles a unui acord de consolidare a cooperării între UE și NATO, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, promițând noi ajutoare pentru Ucraina.

El a avertizat că Rusia nu trebuie subestimată, dar a subliniat că Moscova nu a reușit să divizeze Occidentul în ceea ce privește susținerea Ucrainei pentru a se apăra în fața invaziei ruse, cea mai mare din Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Agenția de rating Moody's estima la jumătatea lunii iulie a anului trecut că Belarusul a intrat în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor occidentale, după ce a ratat o plată în valoare de 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27.

Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat această plată în moneda națională, rubla bielorusă, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile.

Agenția Moody's notează într-o evaluare publicată doar două zile mai târziu că „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”.

Uniunea Europeană nu îl recunoaște pe Alexandr Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, acuzându-l de fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020.

Urmărește ultimele evoluții din a 321-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.