Preşedintele chinez, Xi Jinping, este aşteptat duminică pentru o rară vizită în Franţa în cadrul căreia este de așteptat ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să îl preseze să reducă dezechilibrele comerciale şi să îl convingă să îşi folosească influenţa asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters și Agerpres.

Emmanuel Macron a vizitat China in aprilie 2023Foto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Este probabil ca aceste două obiective să fie dificil de atins în timpul vizitei de două zile a lui Xi Jinping la Paris, într-un moment în care tensiunile comerciale dintre Uniunea Europeană şi China se agravează, comentează agenţia britanică de presă.

Franţa sprijină o anchetă a Uniunii Europene privind exporturile de vehicule electrice chinezeşti, iar în ianuarie Beijingul a deschis o investigaţie privind importurile de coniac - fabricat în mare parte în Franţa - o mişcare considerată în general drept „represalii echivalente" (tit-for-tat) la mai multe anchete din partea UE.

„Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra autorităţilor chineze pentru a ne oferi mai multe garanţii în privinţa problemelor ce ţin de comerţ", a declarat un consilier de la Palatul Elysee înaintea vizitei lui Xi, prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.

Xi va discuta și cu Macron, și cu von der Leyen

Preşedintele chinez urmează să sosească în jurul orei 16:00 la Paris, având programată o întâlnire cu Emmanuel Macron şi cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene.

Diviziunile între cele 27 de ţări membre ale UE - şi în special între Franţa şi Germania - subminează capacitatea acestora de a influenţa China, notează Reuters. Cancelarul german Olaf Scholz nu se va putea alătura lui Macron şi Xi la Paris din cauza altor angajamente, au declarat surse autorizate.

„Influenţa îşi pierde din efect dacă liderii europeni trimit mesaje diferite lui Xi (Jinping)", afirmă Noah Barkin, analist la Rhodium Group, care urmăreşte îndeaproape relaţiile între UE şi China.

Franţa va încerca, de asemenea, să abordeze deschiderea pieţei chineze pentru exporturile sale agricole şi probleme legate de preocupările industriei cosmetice franceze cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, au declarat oficiali de la Paris.

Franța vrea ca Beijingul să pună presiune pe Moscova

Totodată, Franţa a încercat până acum să impulsioneze China să exercite presiuni asupra Moscovei ca aceasta să pună capăt operaţiunilor sale în Ucraina, cu puţine progrese până în prezent, în afară de decizia lui Xi de a-l suna pentru prima dată pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la scurt timp după ce Macron a vizitat Beijingul anul trecut.

„China fiind unul dintre principalii parteneri ai Rusiei, obiectivul nostru este să folosim pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a schimba calculele Rusiei şi pentru a contribui la soluţionarea conflictului", a declarat acelaşi consilier de la Palatul Elysee.

O sursă diplomatică franceză a declarat: „Dacă chinezii caută să aprofundeze relaţia cu partenerii europeni, este foarte important ca ei să audă punctul nostru de vedere şi să înceapă să-l ia în serios".

„Macron apelează ca de obicei la şarmul său”

Macron îl va duce pe Xi în Pirinei, munţi de care este foarte legat ca loc de naştere al bunicii sale materne.

Gestul se doreşte a fi un ecou la vizita lui Macron în oraşul Guangzhou, unde Xi l-a invitat pentru a lua parte la o ceremonie a ceaiului în fosta reşedinţă a tatălui său.

„Macron apelează ca de obicei la şarmul său, încercând să-i atragă de partea sa pe liderii străini prin stabilirea unei relaţii personale cu ei", a spus Barkin.

„Dar sper că nu-şi face iluzii că aducându-l pe Xi într-un loc care este important pentru el din copilărie îl va face pe Xi să plângă şi va duce la compromisuri din partea Beijingului", mai comentează analistul citat.

Xi va părăsi Franţa marţi după-amiază pentru a-şi continua turneu european în Serbia şi Ungaria, ţări aflate în relaţii bune cu Rusia.