Armenia nu va organiza exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) pe teritoriul său în 2023 în circumstanţele actuale, a declarat marţi prim-ministrul Nikol Paşinian, relatează Reuters și RFE, potrivit Agerpres.

Nikol Pasinian alaturi de presedintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

„Ministrul apărării armean a informat comandamentul comun al OTCS că, în situaţia actuală, considerăm că este nerezonabil să organizăm exerciţii ale OTCS pe teritoriul Armeniei. Cel puţin, astfel de exerciţii nu vor avea loc în Armenia în acest an”, a afirmat Paşinian, potrivit agenției Interfax.

Anunțul făcut marți de Pașinian vine după ce la sfârșitul lunii decembrie acesta a făcut apel la o posibilă intervenție a ONU în regiunea Nagorno-Karabakh disputată cu Azerbaidjanul, acuzând forțele ruse de menținere a păcii că nu își îndeplinesc rolul.

„Forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah și Federația Rusă, care și-au asumat obligații specifice pentru a asigura securitatea populației din Nagorno-Karabakh, ar trebui să ofere o explicație clară a situației”, a declarat Pașinian în timpul unei ședințe a guvernului de la Erevan ce a avut loc pe 29 decembrie

„Cum evaluează Federația Rusă situația, care este planul și foaia sa de parcurs pentru refacerea coridorului Lachin? Acestea sunt întrebări la care Republica Armenia, locuitorii din Nagorno-Karabakh, așteaptă răspunsuri de la Federația Rusă, care, permiteți-mi să vă reamintesc, este și ea membră a Consiliul de Securitate al ONU”, a subliniat el.

„Dacă Federația Rusă nu este în măsură să asigure stabilitatea și securitatea în Nagorno-Karabakh din motive obiective sau subiective, ar trebui să inițieze o discuție în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la problema învestirii forțelor ruse de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU sau trimiterea unor forțe multinaționale suplimentare de menținere a păcii”, a adăugat premierul armean.

Pașinian a avertizat de asemenea că „există toate motivele să credem că Azerbaidjanul pregătește din nou o provocare militară, inclusiv în Nagorno-Karabakh”. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a denunțat drept „inacceptabile” acuzațiile aduse de Pașinian doar o zi mai târziu.

Armenia acuză forțele ruse că nu își fac treaba în regiunea Nagorno-Karabakh

Comentariile prim-ministrului armean de la sfârșitul lui decembrie au venit la doar o săptămână după ce acesta a acuzat forțele ruse de menținere a păcii că nu își îndeplinesc obligațiile asumate în culoarul Lachin, cel care leagă regiunea Nagorno-Karabakh de restul Armeniei.

„Criza creată în coridorul Lachin nu a fost încă rezolvată. Ca urmare a blocadei ilegale din partea Azerbaidjanului, situația umanitară din Nagorno-Karabah este extrem de tensionată”, a declarat acesta săptămâna trecută.

„Misiunea rusă de menținere a păcii nu își îndeplinește obligațiile de a controla coridorul Lachin. Desigur, acest lucru se datorează acțiunilor Azerbaidjanului, dar acest lucru nu schimbă situația. Acesta este sensul cheie al prezenței trupelor ruse de menținere a păcii - de a nu permite acțiuni ilegale și păstra sub control coridorul Lachin”, a acuzat Nikol Pașinian.

La doar 3 zile după comentariile făcute de acesta, noi tensiuni au izbucnit în Nagorno-Karabakh, mii de manifestanţi adunându-se la Stepanakert, principalul oraş din regiune, pentru a protesta față de blocarea coridorului Lachin de către trupele azere.

Apelurile la ajutor ale Armeniei, ignorate de alianța militară a lui Putin

OTCS este o alianţă militară a şase state post-sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

În luna septembrie Armenia a cerut statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Rusia, să intervină, inclusiv cu forțe armate, „pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”.

​​Armenia a invocat în acest sens articolul din tratatul OTSC care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți. Solicitarea Erevanului a venit după ce noi lupte au erupt la graniță, Armenia acuzând forțele azere că i-au încălcat din nou teritoriul.

Atât Moscova, cât și celelalte state din alianță, au ignorat apelul Armeniei, ceea ce a dus la un gest de frondă rar al premierului Nikol Pașinian la ultimul summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Moscova, din luna noiembrie.