Armenia a anunțat că așteaptă o foaie de parcurs din partea Rusiei pentru a debloca coridorul Lachin, cerând explicații despre motivele pentru care trupele ruse de menținere a păcii nu își îndeplinesc obligațiunile în regiune, relatează TASS.

Nikol Pasinian alaturi de presedintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

„Forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah și Federația Rusă, care și-au asumat obligații specifice pentru a asigura securitatea populației din Nagorno-Karabakh, ar trebui să ofere o explicație clară a situației”, a declarat joi premierul Nikol Pașinian în timpul unei ședințe a guvernului de la Erevan.

„Cum evaluează Federația Rusă situația, care este planul și foaia sa de parcurs pentru refacerea coridorului Lachin? Acestea sunt întrebări la care Republica Armenia, locuitorii din Nagorno-Karabakh, așteaptă răspunsuri de la Federația Rusă, care, permiteți-mi să vă reamintesc, este și ea membră a Consiliul de Securitate al ONU”, a subliniat Pașinian.

„Dacă Federația Rusă nu este în măsură să asigure stabilitatea și securitatea în Nagorno-Karabakh din motive obiective sau subiective, ar trebui să inițieze o discuție în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la problema învestirii forțelor ruse de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh cu un mandat al Consiliului de Securitate al ONU sau trimiterea unor forțe multinaționale suplimentare de menținere a păcii”, a adăugat premierul armean.

Pașinian a avertizat de asemenea că „există toate motivele să credem că Azerbaidjanul pregătește din nou o provocare militară, inclusiv în Nagorno-Karabakh”.

Armenia acuză forțele ruse că nu își fac treaba în regiunea Nagorno-Karabakh

Comentariile prim-ministrului armean vin după ce joia trecută acesta a acuzat forțele ruse de menținere a păcii că nu își îndeplinesc obligațiile asumate în culoarul Lachin, cel care leagă regiunea Nagorno-Karabakh de restul Armeniei.

„Criza creată în coridorul Lachin nu a fost încă rezolvată. Ca urmare a blocadei ilegale din partea Azerbaidjanului, situația umanitară din Nagorno-Karabah este extrem de tensionată”, a declarat acesta săptămâna trecută.

„Misiunea rusă de menținere a păcii nu își îndeplinește obligațiile de a controla coridorul Lachin. Desigur, acest lucru se datorează acțiunilor Azerbaidjanului, dar acest lucru nu schimbă situația. Acesta este sensul cheie al prezenței trupelor ruse de menținere a păcii - de a nu permite acțiuni ilegale și păstra sub control coridorul Lachin”, a acuzat Nikol Pașinian.

La doar 3 zile după comentariile făcute de acesta, noi tensiuni au izbucnit în Nagorno-Karabakh, mii de manifestanţi adunându-se la Stepanakert, principalul oraş din regiune, pentru a protesta față de blocarea coridorului Lachin de către trupele azere.

Armenia, lăsată de izbeliște de alianța militară condusă de Vladimir Putin

Luni, atât Pașinian, cât și președintele azer Ilham Aliyev, au fost prezenți la Sankt Petersburg pentru summitul informal al șefilor de stat din țările membre ale Comunității Statelor Independente, Vladimir Putin anunțând personal că a avut o discuție trilaterală cu cei doi, fără a anunța însă vreo măsură concretă pentru dezescaladarea situației.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a temperat afirmațiile făcute de șeful său, afirmând că nu a fost vorba de negocieri trilaterale „cu drepturi depline” și că discuția dintre cei 3 șefi de stat a avut loc „pe un câmp”.

În luna septembrie Armenia a cerut statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Rusia, să intervină, inclusiv cu forțe armate, „pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”.

​​Armenia a invocat în acest sens articolul din tratatul OTSC care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți. Solicitarea Erevanului a venit după ce noi lupte au erupt la graniță, Armenia acuzând forțele azere că i-au încălcat din nou teritoriul.

Atât Moscova, cât și celelalte state din alianță, au ignorat apelul Armeniei, ceea ce a dus la un gest de frondă rar al premierului Nikol Pașinian la ultimul summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Moscova, din luna noiembrie.