Premierul armean Nikol Pașinian acuză trupele ruse de menținere a păcii că nu își îndeplinesc obligațiile în Nagorno-Karabah, regiunea disputată cu Azerbaidjanul unde Erevanul afirmă că situația umanitară a ajuns extrem de tensionată, relatează Interfax.

Trupe ruse de mentinere a pacii in regiunea Nagorno-KarabahFoto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

„Criza creată în coridorul Lachin (n.r. care leagă regiunea Nagorno-Karabah de Armenia) nu a fost încă rezolvată. Ca urmare a blocadei ilegale din partea Azerbaidjanului, situația umanitară din Nagorno-Karabah este extrem de tensionată”, a declarat joi premierul armen în timpul unei ședințe de guvern.

El a subliniat încă o dată că acțiunile Azerbaidjanului sunt „ilegale și încalcă obligațiile internaționale, în special prevederile declarației tripartite din 9 noiembrie 2020”, între Rusia, Azerbaidjan și Armenia.

Pașinian a amintit că, potrivit acestui acord, coridorul Lachin se află sub controlul forțelor ruse de menținere a păcii, iar Azerbaidjanul trebuie să garanteze mișcarea nestingherită în acesta.

„Misiunea rusă de menținere a păcii nu își îndeplinește obligațiile de a controla coridorul Lachin. Desigur, acest lucru se datorează acțiunilor Azerbaidjanului, dar acest lucru nu schimbă situația. Acesta este sensul cheie al prezenței trupelor ruse de menținere a păcii - de a nu permite acțiuni ilegale și păstra sub control coridorul Lachin”, a subliniat Nikol Pașinian.

El a anunțat de asemenea că Armenia a înaintat Azerbaidjanului propunerile sale privind un tratat de pace, afirmând că „suntem gata să semnăm un acord cu privire la acest conținut și sper că reacția Azerbaidjanului va fi pozitivă”.

Kremlinul spune că trupele ruse își fac treaba

Întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă despre declarațiile premierului armen, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că trupele ruse din zona Nagorno-Karabah acționează „în deplină conformitate cu acordurile trilaterale ale Federației Ruse, Armeniei și Azerbaidjanului.

„Forțele ruse de menținere a păcii fac tot posibilul pentru a asigura ordinea și liniștea în teritoriile în care operează și acţionează numai în conformitate cu spiritul și litera acelor documente relevante care au fost semnate între părți”, a dat asigurări acesta joi după-amiaza.

„Cu siguranță vom continua să discutăm acest subiect cu colegii și aliații noștri armeni”, a adăugat Dmitri Peskov.

În luna septembrie Armenia a cerut statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Rusia, să intervină, inclusiv cu forțe armate, „pentru a restabili integritatea teritorială și retragerea forțelor azere de pe teritoriul Armeniei”.

​​Armenia a invocat în acest sens articolul din tratatul OTSC care prevede ca atunci când un membru este atacat să se considere că sunt atacați toți. Solicitarea Erevanului a venit după ce noi lupte au erupt la graniță, Armenia acuzând forțele azere că i-au încălcat din nou teritoriul.

Atât Moscova, cât și celelalte state din alianță, au ignorat apelul Armeniei, ceea ce a dus la un gest de frondă rar al premierului Nikol Pașinian la ultimul summit al liderilor OTSC.