O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au început să utilizeze camioane Renault pe linia frontului.

Camion GBC 180 al RenaultFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Înregistrarea apărută marți pe rețelele de socializare arată cum un camion GBC 180 este folosit de militarii ucraineni ca un transportor de muniție pentru un tun autopropulsat 2S7 Pion cu calibrul de 203 milimetri, informațiile ce circulă pe platformele social media afirmând că imaginile au fost filmate în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Camioanele GBC 180 sunt relativ noi, intrând în serviciul forțelor armate ale Franței în 1997. Ele au o capacitate de transport de 5.000 de kilograme, o autonomie operațională de peste 800 de kilometri și o viteză maximă de 88 de km/h.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii decembrie a surprins de asemenea cum un obuzier TRF1 de 155 milimetri este tractat de un alt camion Renault, un model TRM 10000, în apropierea Bahmut.

UE a transferat Ucrainei în jur de 90 de camioane începând cu vara anului trecut însă cele văzute în înregistrările video au fost probabil incluse în unul dintre pachetele de asistență militară directă acordate de Paris Kievului, la fel ca transportoarele blindate VAB.

Printre altele, Franța a trimis Ucrainei și tunuri autopropulsate Caesar și sistemul său de apărare aeriană cu rază scurtă Crotal. Cel puțin un tun autopropulsat Caesar a fost folosit în atacul care l-a rănit pe fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin în timp ce acesta își celebra ziua de naștere într-un oraș din apropierea liniei frontului.

Cel mai recent, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 321-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.