​Atacul rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk și-a ratat țintele și nu au existat semne evidente de victime, a relatat duminică un reporter Reuters, după ce Moscova a pretins că atacul a ucis 600 de soldați ucraineni.

Avioane Su-57 deasupra KremlinuluiFoto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

07:47Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

Sinteza zilei:

  • Zelenski: Forțele ucrainene rezistă la „atacuri violente” în Soledar, în estul Ucrainei / Întregul teritoriu este acoperit de cadavrele invadatorilor Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că trupele sale se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar, în apropiere de Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă de luni de zile să îl cucerească, potrivit AFP.
  • Fregata rusă „Amiral Gorşkov”, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk (nord-vestul Rusiei), şi este în drum spre Mediterana, fiind urmărită îndeaproape de NATO, relatează Le Figaro.
  • Pavel Kamnev, directorul științific al uneia dintre cele mai mari companii de armament din lume și creatorul clasei de rachete Kalibr folosite de Marina Rusă, a murit luni, la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a pierdut încă unul dintre inginerii săi de top.
  • Lavrov a discutat cu noul său omolog chinez. „Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale” Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut luni prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea diplomaţiei de la Beijing.
  • Cinci cetățeni ruși care au fugit fiecare separat din țară pentru a scăpa de mobilizare au rămas blocați într-un aeroport din Coreea de Sud după ce autoritățile de la Seul le-au respins cererile de azil, situația amintind în parte de celebrul film „Terminalul” din 2004.
  • Rusia și Belarus escaladează situația la graniță, dar polițiștii de frontieră ucraineni nu au înregistrat încă provocări în imediata apropiere a frontierei de stat, a declarat joi seara șeful Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko pentru televiziunea de stat de la Kiev.
  • Germania nu are planuri de a livra Ucrainei principalele sale tancuri de luptă, Leopard 2, dar se pregăteşte în schimb să trimită până la 40 de vehicule de luptă Marder, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin. Bundeswehr este pregătită, de asemenea, să înceapă antrenarea soldaţilor ucraineni, a mai precizat Arne Collatz.
  • Doi voluntari britanici, Andrew Bagshaw și Christopher Parry, au fost dați dispăruți de poliție, care a anunțat că s-a pierdut contactul cu aceștia, despre care se știe că ultima dată au călătorit de la Kramatorsk la Soledar, în 6 ianuarie, relatează Sky News.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 319:

00:55Zelenski: Forțele ucrainene rezistă la „atacuri violente” în Soledar, în estul Ucrainei / Întregul teritoriu este acoperit de cadavrele invadatorilor

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni seară că trupele sale se opun „unor noi și chiar mai violente atacuri” în Soledar, în apropiere de Bahmut, un oraș din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă de luni de zile să îl cucerească, potrivit AFP.

23:10 Fregata rusă „Amiral Gorşkov”, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk (nord-vestul Rusiei), şi este în drum spre Mediterana, fiind urmărită îndeaproape de NATO, relatează Le Figaro.

21:08 Lukoil anunță că a găsit un cumpărător pentru rafinăria sa uriașă din Sicilia

20:45 Cei doi cetăţeni britanici daţi dispăruţi în Ucraina mergeau către Soledar, oraş unde ruşii au lansat un nou asalt frenetic, potrivit Kievului

20:03 Pavel Kamnev, directorul științific al uneia dintre cele mai mari companii de armament din lume și creatorul clasei de rachete Kalibr folosite de Marina Rusă, a murit luni, la mai puțin de o săptămână după ce Rusia a pierdut încă unul dintre inginerii săi de top.

19:40Marea Britanie confirmă dispariția a doi voluntari britanici în regiunea Donețk

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a confirmat că doi cetățeni britanici au fost dați dispăruți în regiunea Donețk din estul Ucrainei. „Sprijinim familiile a doi bărbați britanici care au fost dați dispăruți în Ucraina”, a transmis MAE britanic.

Conform raportului poliției ucrainene, cei doi se numesc Andrew Bagshaw și Christopher Parry, în vârstă de 48 și, respectiv, 28 de ani.

Sky News scrie că ultimul lucru care se știe despre cei doi britanici e că pe 6 ianuarie au călătorit de la Kramatorsk la Soledar.

19:21Lavrov a discutat cu noul său omolog chinez. „Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut luni prima discuţie telefonică cu noul său omolog chinez Qin Gang, care a preluat pe 31 decembrie conducerea diplomaţiei de la Beijing.

Conform unui comunicat al MAE rus, Lavrov şi Qin, fost ambasador al Chinei în SUA, au condamnat politica Washingtonului şi a aliaţilor acestuia de impunere a „hegemoniei” în lume şi de provocare a „confruntării” cu Rusia şi China. Ei au denunţat de asemenea ingerinţa în afacerile interne ale acestor două ţări şi încercările Occidentului de a îngrădi dezvoltarea lor prin sancţiuni şi alte „metode ilegitime”.

19:00Cinci cetățeni ruși care au fugit fiecare separat din țară pentru a scăpa de mobilizare au rămas blocați într-un aeroport din Coreea de Sud după ce autoritățile de la Seul le-au respins cererile de azil, situația amintind în parte de celebrul film „Terminalul” din 2004.

Doi voluntari britanici au fost dați dispăruți în regiunea Donețk

18:45Autoritățile ucrainene au anunțat că doi voluntari britanici, Andrew Begshaw și Christopher Perry, au fost dați dispăruți în apropierea orașului Soledar.

18:24Rusia și Belarus escaladează situația la graniță, dar polițiștii de frontieră ucraineni nu au înregistrat încă provocări în imediata apropiere a frontierei de stat, a declarat joi seara șeful Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, Andrei Demcenko pentru televiziunea de stat de la Kiev.

„Din fericire, nu înregistrăm mișcări ale echipamentelor, sau zboruri ale aeronavelor grele direct lângă graniță sau orice alte provocări. Cu toate acestea, suntem gata să contracarăm ceea ce Rusia ar putea face în această direcție”, a spus acesta.

17:58Germania nu are planuri de a livra Ucrainei principalele sale tancuri de luptă, Leopard 2, dar se pregăteşte în schimb să trimită până la 40 de vehicule de luptă Marder, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin.

Bundeswehr este pregătită, de asemenea, să înceapă antrenarea soldaţilor ucraineni, a mai precizat Arne Collatz.

Comentariile sale vin după ce duminică seara vicecancelarul german Robert Habeck a declarat pentru postul public ARD că Berlinul nu exclude o posibilă livrare viitoare de tancuri Leopard 2, dar a spus că un prim pas este livrarea vehiculelor Marder.

17:31Rușii și-ar fi reluat atacurile asupra orașului Soledar din regiunea Donețk după o încercare eșuată de a captura localitatea.

„După o încercare nereușită de a captura Soledar și de a se retrage, inamicul s-a regrupat, a înlocuit pierderile, a transferat unități de asalt suplimentare, a schimbat tactica și a lansat un asalt puternic”, a declarat joi seara ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar.

Aceasta a spus de asemenea că forțele ruse au trimis în luptă un număr mare de grupuri de asalt formate din cele mai bune rezerve ale mercenarilor Wagner.

17:14Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei, a afirmat premierul ucrainean Denis Şmîhal, luni, la finalul discuțiilor cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, conform Reuters.

Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom. Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.

„Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei. ''Ne aşteptăm ca al zecelea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei'”, a spus premierul ucrainean.

17:05Doi voluntari britanici, Andrew Bagshaw și Christopher Parry, au fost dați dispăruți de poliție, care a anunțat că s-a pierdut contactul cu aceștia, despre care se știe că ultima dată au călătorit de la Kramatorsk la Soledar, în 6 ianuarie, relatează Sky News.

17:01Un oficial ucrainean de top de la Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor spune că atacurile cibernetice ale Rusiei asupra infrastructurii critice și civile ucrainene ar putea echivala cu crime de război, conform The Guardian.Victor Zhora a declarat pentru Politico că oficialii ucraineni trimit probe în acest sens Curții Penale Internaționale de la Haga.

16:51Italia nu va lua o decizie privind livrarea de noi arme Ucrainei până în februarie, din cauza unor tensiuni politice, aspecte financiare şi lipsuri militare, a relatat luni cotidianul La Repubblica.

15:55 Ucraina a exportat aproape 23,6 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 33,5 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii, citat de Reuters. Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum aproximativ 8,6 milioane de tone de grâu, 13,3 milioane de tone de porumb şi 1,7 milioane de tone de orz.

După o blocadă de aproape şase luni provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU.

Germania nu are în prezent niciun plan de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina

15:49 Ascensiunea unui „petroyuan” va prinde viteză în contextul în care China va încerca să se folosească de statutul de cel mai mare importator de petrol din lume și Rusia a devenit în esență o țară asiatică, afirmă un analist din domeniul tranzacțiilor petroliere.

15:38Evoluție majoră: Marea Britanie ar putea trimite tancuri Challenger II Ucrainei

15:06 Actorul rus Artur Smolyaninov riscă un proces penal în țara sa de origine după ce ar fi făcut comentarii „antirusești" într-un interviu acordat unui ziar, au anunțat luni anchetatorii ruși.

Smolyaninov, care a jucat în 2005 în filmul „Compania a 9-a”, despre campania militară nefericită a Uniunii Sovietice în Afganistan, a spus într-un interviu de săptămâna trecută că ar lupta pentru Ucraina, nu pentru Rusia, dacă ar trebui să ia parte la conflict.

Smolyaninov a anunțat în octombrie anul trecut că nu mai locuiește în Rusia. Declarațiile sale - făcute într-un interviu pentru Novaya Gazeta Europe, un ziar acum interzis în Rusia - au atras critici din partea parlamentarilor ruși, unul dintre ei spunând că actorului ar trebui să i se interzică accesul la toate filmele finanțate de stat.

14:20 Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și oficialul văzut de mulți analiști drept potențialul succesor al președintelui Vladimir Putin, susține că Rusia nu se află în conflict cu Ucraina și că „toată povestea” privind războiul a fost începută la Washington.

14:15 Germania nu are în prezent niciun plan de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului în cadrul unei conferințe obișnuite.

Săptămâna trecută, Germania a anunțat că va trimite vehicule de luptă Marder Kievului. Pe de altă parte, ministrul german al economiei a declarat că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

Cum comentează Kremlinul zvonurile privind o nouă mobilizare

14:04Putin cere parlamentului aprobare pentru retragerea Rusiei din GRECO

13:54Înfiinţarea unei baze permanente a NATO în Finlanda stârneşte mai multă opoziţie decât susţinere în rândul cetăţenilor țării nordice, arată un sondaj citat luni de televiziunea naţională YLE şi canalul local MTV.

13:31 Singurul portavion rusesc este într-o stare atât de jalnică încât nu se poate deplasa singur / Ce au descoperit scafandrii când șantierul naval a vrut să-l mute la alt doc

12:51Cum comentează Kremlinul zvonurile despre un nou val al mobilizării „parțiale”

12:50 Kremlinul a respins luni afirmațiile ucrainenilor potrivit cărora un demnitar rus de rang înalt ar fi propus unor oficiali europeni ideea unui potențial acord de pace cu privire la Ucraina.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat joi la televiziunea publică a țării că Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forța Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre afirmația lui Danilov, a răspuns că este vorba de „o altă făcătură".

Papa Francisc: „Războiul este o crimă împotriva lui Dumnezeu”

12:01 O femeie a murit după un atac în regiunea Harkov, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov, citat de Kyiv Independent.

În atacul de luni dimineață asupra unei piețe locale din satul Șevcenkove a murit o femeie de 60 de ani și au fost răniți șapte oameni, printre care și un copil de 13 ani.

11:34 Papa Francisc a spus luni că războaiele precum cel din Ucraina, în care zonele civile sunt supuse la ceea ce el a numit distrugere fără discernământ, sunt „o crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității".

Francisc a făcut aceste declarații în discursul său anual adresat diplomaților acreditați la Vatican, o trecere în revistă a situației mondiale care a ajuns să fie cunoscută neoficial drept discursul său despre "starea lumii".

11:22 Separatiștii din regiunea Donețk au susținut luni că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea orașului Bahmut, actualul epicentru al luptelor.

Localitatea Bakhmuțké, în regiunea Donețk, „a fost eliberat de forțele armate ruse", au afirmat separatiștii din această regiune, despre care Moscova susține că este

Bakhmutské se află la nord-est de Bahmut, un oraș cunoscut cândva pentru podgoriile și minele de sare, care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei rusești în februarie. Acum este cel mai fierbinte punct de pe linia frontului.

Pierderi enorme pentru ruși în ultima zi

11:10 Noua evaluare a armatei ucrainene privind pierderile rusești din ultima zi: 590 de soldați, 11 tancuri, 17 blindate ale infanteriei, 8 diferite vehicule, 4 piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 elicoptere și 7 drone:

10:58 Ucraina își consolidează forțele în regiunea Donbas și respinge atacurile constante asupra Bahmut și a altor orașe din această regiune din partea grupului de mercenari ruși Wagner, au spus luni autoritățile ucrainene.

Au fost trimise întăriri în Soledar, un orășel din apropiere de Bahmut, unde situația este deosebit de dificilă, potrivit acestora.

„Inamicul a făcut din nou o încercare disperată de a lua cu asalt orașul Soledar din diferite direcții și a aruncat în luptă cele mai profesioniste unități ale wagnerilor", a afirmat armata ucraineană.

10:43O navă cu cereale ucrainene a eșuat pentru scurt timp în Canalul de Suez

09:42Volodimir Zelenski: Bahmut rezistă, Soledar rezistă, chiar dacă situația e foarte dificilă

Rusia își folosește cu maximă precauție avioanele sale Su-57

09:24„O atitudine simptomatică pentru Rusia”: De ce folosește Moscova cu foarte mare precauție avioanele sale de generația a cincea Su-57

08:38 Principalele concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia intenționează să înceapă producția internă de drone iraniene.
  • Forțele rusești au continuat contraatacurile pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kremina. Șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că forțele rusești au transferat mai multe batalioane din zona Bahmut în zona Kremina.
  • Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, Serhii Cherevaty, a spus că forțele rusești nu controlează Soledar, iar alte surse oficiale ucrainene au raportat că forțele ucrainene au capturat poziții rusești în apropiere de Bahmut.
  • Bloggerii militari ruși s-au contrazis cu privire la potențialul încercuirii rusești a Bahmutului. Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bkhmut și de-a lungul periferiei vestice a orașului Donețk.
  • Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a susținut că 300 de membri ceceni ai OMON Akhmat-1 s-au deplasat în Ucraina.
  • Oficialii ucraineni au raportat că forțele rusești au folosit muniții incendiare pentru a lovi infrastructura civilă din orașul Herson în noaptea de 7 spre 8 ianuarie.
  • Forțele ruse continuă să intensifice măsurile de filtrare pentru a identifica partizanii din teritoriile ocupate. Autoritățile ruse de ocupație au afirmat că partizani ucraineni probabil au comis sabotaj prin minarea unei conducte de gaz în regiunea Lugansk.
  • Autoritățile de ocupație au intensificat eforturile de emitere de pașapoarte rusești în teritoriile ocupate.

Rosneft vrea să vândă gaze în China

08:20 Compania petrolieră rusă Rosneft vrea să furnizeze gaze naturale din zăcămintele sale din regiunile Krasnoyarsk și Irkuțk către conducta Power-of-Siberia 2, care va aproviziona China prin Mongolia, a anunțat luni cotidianul Kommersant.

Gazprom își propune să înceapă să livreze gaze prin conducta Power-of-Siberia 2, de 2.600 km, până în 2030. Conducta ar putea transporta 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an.

Rosneft are rezerve de 1,5 trilioane de metri cubi de gaz în câmpurile aflate de-a lungul traseului viitorului gazoduct, potrivit Kommersant, preluat de Reuters.

07:29 Guvernul susține un amendament legislativ care clasifică hărțile care contestă „integritatea teritorială" oficială a țării drept materiale extremiste ce pot atrage pedepse penale, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

Amendamentul la legislația rusă împotriva extremismului stipulează că „documentele cartografice și alte documente și imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei" vor fi clasificate drept materiale extremiste, a relatat agenția.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au semnalat că unele hărți distribuite în Rusia contestă „apartenența teritorială" a Peninsulei Crimeea și a Insulelor Kurile. (Reuters)

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul din Kramatorsk a fost o răzbunare pentru loviturile ucrainene de Anul Nou, care au ucis cel puțin 89 de soldați ruși într-o cazarmă dintr-o zonă ocupată a regiunii Donețk
  • Jurnaliști Reuters au vizitat cele două cămine universitare despre care ministerul rus al apărării a spus că găzduiau temporar militari ucraineni aflați în apropierea liniei de front în momentul loviturii de peste noapte. Nici unul dintre ele nu părea să fi fost lovit direct de rachete sau să fi fost grav avariat. Nu existau semne evidente că soldații ar fi locuit acolo și nici urme de cadavre sau de sânge. De asemenea, jurnalistul Daniele Raineri (La Repubblica) a postat pe Twitter două fotografii cu cele două cămine din Kramatorsk.
  • Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia în regiunea Donețk, existând rapoarte preliminare cu privire la răniți, au declarat duminică oficiali instalați la Moscova.
  • Serhii Gaidai, guvernatorul din Lugansk, a declarat duminică la televizor că în regiune au loc lupte grele și că forțele rusești și-au desfășurat cele mai pregătite unități de luptă și echipamente grele în orașul Kremina, ceea ce, potrivit acestuia, înseamnă că rușii se retrag în regiune. În condițiile în care temperaturile nocturne scad până la minus 15-17 grade Celsius, nivelul luptelor ar urma să crească în curând, deoarece înghețurile puternice înseamnă că este mai ușor de deplasat echipamentul greu, a adăugat Haidai.
  • Tiruri de obuze au răsunat sâmbătă în jurul străzilor aproape pustii din orașul ucrainean Bahmut, centrul celor mai intense lupte din timpul invaziei rusești.
  • Rusia și Ucraina au eliberat fiecare câte 50 de soldați inamici în cel mai recent schimb de prizonieri din acest război. Ucraina a declarat că printre cei recuperați se numără luptători din Mariupol și Cernobîl. Ucrainenii eliberați au cântat imnul național la eliberarea lor.
  • Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale diviziilor aeriene care fac parte din gruparea regională a celor două țări. Exercițiile vor avea loc între 16 ianuarie și 1 februarie. Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat postul TV al Ministerului belarus al Apărării.
  • Miniștrii justiției din întreaga lume se vor reuni la Londra în martie cu scopul de a impulsiona sprijinul internațional pentru Curtea Penală Internațională în cadrul investigațiilor sale privind crimele de război din Ucraina, a anunțat guvernul britanic.
  • Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciun menit să mobilizeze populația în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.
  • Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder, pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul german al economiei.
  • O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană de blindate turcești 4x4 Kirpi pe străzile din Ucraina ce ar fi echipate cu turele telecomandate Pro Optica „Anubis” românești.
  • Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea.
  • Avansurile recente ale Rusiei în Soledar nu indică o încercuire iminentă a orașului Bahmut, contrar afirmațiilor făcute de surse rusești, spun analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.
  • Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 km2 din teritoriul ţării, adică aproape jumătate din țară, potrivit premierului ucrainean Denis Şmîhal.

----------------