Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat duminică postul TV al Ministerului belarus al Apărării, relatează Reuters.

exercitii militare comune Rusia si BelarusFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ministerul Apărării din Belarus a declarat joi că Moscova și Minskul și-au consolidat gruparea militară comună din Belarus cu arme, soldați și echipamente specializate și intenționează să organizeze exerciții aviatice comune.

Cooperarea militară sporită între cei doi aliați vine pe fondul speculațiilor din Ucraina și Occident că Moscova ar putea folosi Belarus ca rampă de lansare pentru un nou atac asupra Ucrainei din nord.

Reamintim că Minskul a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina pe 24 februarie anul trecut.

„Gruparea regională de trupe (ruși și belarusi) este antrenată aproape fără întrerupere”, a spus postul VoenTV.

"Intensitatea exercițiilor este în creștere. Scopul este să fim pregătit să luptăm împotriva unui agresor pe toate fronturile."

Acesta a spus că se acordă o atenție deosebită pregătirii pentru războiul urban și a vorbit despre experiența de luptă a Moscovei în Ucraina și despre abordarea situațiilor în care inamicul a instalat poziții militare în diferite clădiri.

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Rusia ar urma să anunțe un nou val de mobilizare la jumătatea lunii ianuarie.

Va fi sau nu va fi o nouă ofensivă rusă dinspre Belarus?

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie 2023. În schimb, serviciile de informații militare ale Ucrainei au spus că au considerat că posibilitatea unui atac din Belarus este scăzută.

Potrivit lui Skibițki, Rusia are o singură divizie – de aproximativ 15.000 de angajați – în Belarus. În februarie anul trecut, aveau 45.000 și nu au reușit să ia Kievul, chiar dacă Ucraina nu era pregătită, a spus el. Acum, pozițiile defensive nordice ale Ucrainei sunt puternice și Ucraina era pregătită, a spus Skibițky. The Guardian a petrecut Revelionul la granița din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, unde forțele locale de apărare și-au exprimat aceeași părere.

„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibițki. Belarus are o forță militară de aproximativ 45.000.

Urmărește ultimele evoluții din a 319-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.