Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt aparent semn că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.

Mobilizare in RusiaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Ucraina crede că recruții vor fi implicați într-un șir de ofensive rusești în primăvară și vară în estul și sudul țării.

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, Putin afirmând luna trecută că este „inutil” să vorbească despre o nouă convocare, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși în Ucraina.

Oficialii ruși, inclusiv Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare înainte de a declara în cele din urmă o „mobilizare parțială” în septembrie.

Avertismentul Ucrainei cu privire la o nouă mobilizare vine în timp ce Rusia a anunțat încetarea focului de Crăciunul ortodox.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele sale au început să respecte încetarea focului de la prânz, ora Moscovei, „de-a lungul întregii linii de contact”, acuzând Ucraina că aceasta continuă să bombardeze zonele populate și pozițiile militare.

În ciuda avertizărilor de raid aerian care au răsunat în regiunile din Ucraina, oficialii ucraineni nu au raportat lovituri aeriene majore după ora de începere a încetării focului.

Dar au existat semne de atacuri rusești localizate. Citând relatări ale martorilor oculari în capitala regională Donețk ocupată de Rusia, Reuters a raportat că s-au lansat focuri de artilerie din pozițiile ruse de la periferia orașului, după ce armistițiul trebuia să intre în vigoare.

Denis Pușilin, liderul instalat de Rusia la Donețk, a declarat joi seară că ordinul lui Putin acoperea doar operațiunile ofensive și că forțele sale vor riposta dacă ar fi tras asupra lor.

Cu câteva ore înainte de încetarea anunțată a focului, rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială din orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei, distrugând 14 case, a spus primarul, adăugând că nu au fost victime.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus vineri că Rusia „a deschis focul de 14 ori” în primele trei ore de „încetare a focului”.

Rusia aproape că își va dubla forța militară pe care o avea înainte de război

Ucrainenii estimează că Rusia va mobiliza un număr mai mare de oameni decât în campania din septembrie, care s-a dovedit larg nepopulară și a declanșat proteste în toată Rusia.

Dacă estimarea se dovedește corectă, Rusia aproape că își va dubla forța antebelică într-un interval de câteva luni.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat că 280.000 de trupe terestre ruse sunt în prezent desfășurate împotriva Ucrainei.

Skibițki a spus că va dura aproximativ două luni pentru ca Rusia să pună laolaltă formațiunile militare și că orice succes rusesc pe câmpul de luptă va depinde de cât de bine echipați și antrenați sunt rușii.

Multe vor depinde, a spus el, de continuarea furnizării de muniție și armament occidentale către Ucraina, pentru a dota noile unități de rezervă pe care le pregătește Ucraina.

„Dacă Rusia pierde de data aceasta, atunci Putin se va prăbuși”, a spus Skibițki, descriind următoarele șase până la opt luni drept ultima forță. El a spus că Ucraina se așteaptă ca cel mai recent val de mobilizare să fie anunțat pe 15 ianuarie, după perioada vacanței de iarnă a Rusiei. „Ei pun accentul pe numărul de oameni și echipament și speră să ne copleșească”, a adăugat acest.

Până și bloggerii militari ruși prevăd o nouă mobilizare, deși autoritățile neagă

Andrei Guruliov, general colonel rus în retragere și adjunct al Dumei de stat, a declarat miercuri că „nu există motive sau condiții” pentru ca Moscova să anunțe o a doua mobilizare în următoarele șase luni.

„Nu toți cei care au fost mobilizați mai devreme au fost trimiși la luptă”, a declarat Guruliov presei ruse, referindu-se la zecile de mii de recruți aflați în pregătire militară.

Contrazicând linia oficială, câțiva bloggeri naționaliști pro-război care au câștigat influență în ultimele luni au spus că Rusia nu are de ales decât să anunțe în curând o nouă mobilizare.

Igor Strelkov, un comentator ultra-naționalist rus și fost ofițer de informații, a prezis că Moscova va anunța o mobilizare luna viitoare.

„Va fi un al doilea val de mobilizare. Vom fi nevoiți să efectuăm al doilea, și poate al treilea val. Pentru a câștiga în Ucraina, va trebui să chemăm cel puțin încă jumătate de milion de soldați”, a spus Strelkov, adăugând că noua campanie de mobilizare va avea loc la sfârșitul lunii februarie, cu ocazia aniversării începerii războiului.

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, declarase anterior că autorităţile ruse ar putea declanşa un nou val de mobilizare imediat după Anul Nou: la 5 sau 9 ianuarie, estimase el.

Armata rusă, afirmase Budanov, „nu are suficiente efective” de luptă pentru a compensa „pierderile importante” suferite în Ucraina şi a forma noi unităţi militare.

Cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primeau în decembrie ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială se încheiase și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

„Văduvele” au cerut lui Putin să închidă granițele

The Moscow Times scria la începutul săptămânii că în Rusia a început se pare „campania” de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare, după ce o aşa-numită asociaţie a „Văduvelor soldaţilor” i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să ordone mobilizarea generală în ţară şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia.

„Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre”, se afirmă în apelul aşa-numitelor „văduve”, postată pe canalul de Telegram al organizaţiei.

Autorii (autoarele) textului cer de asemenea „să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării”. „Avem tot dreptul moral pentru aceasta: bărbaţii noştri au murit, apărându-i pe aceştia, dar cine ne va apăra pe noi dacă ei vor fugi”, explică asociaţia „văduvelor”.

Unde vor fi trimiși noii mobilizați?

„Ne așteptăm ca aceștia să conducă ofensive în regiunile Donețk și Harkov, precum și eventual Zaporojie, dar și să apere Herson și Crimeea. Acesta este numărul de oameni de care vor avea nevoie pentru o astfel de sarcină”, a spus Skibițki, referindu-se la cei 500.000 de oameni care ar urma să fie mobilizați.

Va fi sau nu va fi o nouă ofensivă rusă dinspre Belarus?

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie 2023. În schimb, serviciile de informații militare ale Ucrainei au spus că au considerat că posibilitatea unui atac din Belarus este scăzută.

Potrivit lui Skibițki, Rusia are o singură divizie – de aproximativ 15.000 de angajați – în Belarus. În februarie anul trecut, aveau 45.000 și nu au reușit să ia Kievul, chiar dacă Ucraina nu era pregătită, a spus el. Acum, pozițiile defensive nordice ale Ucrainei sunt puternice și Ucraina era pregătită, a spus Skibițky. The Guardian a petrecut Revelionul la granița din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, unde forțele locale de apărare și-au exprimat aceeași părere.

„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibițki. Belarus are o forță militară de aproximativ 45.000.

Rusia va avea trupe, dar vor rezolva problemele Armatei?

Expertul militar american Rob Lee spune că dacă Rusia va avea oameni nu înseamnă automat că unitățile sale vor fi eficiente – conducerea, muniția și pregătirea sunt problemele în acest moment în armata rusă. Rămâne o întrebare deschisă cu privire la cât de bine poate Rusia să integreze forțele nou mobilizate, a spus Lee.

„Dacă mobilizezi 500.000 de oameni, acele probleme nu dispar, ai cam aceleași probleme și doar mai multe trupe”, a spus Lee, observând că trupele mai puțin bine antrenate erau mai bune pentru apărarea teritoriului decât operațiunile ofensive.

Deși numărul trupelor rusești va crește, asta nu rezolvă proasta comunicare a armatei și haosul care pare să o guverneze pe frontul de luptă.

La sfârșitul lui decembrie 2022, a apărut o interceptare în care un soldat rus i se plânge unui prieten că 17 oameni au murit în urma focului tras de tancurile forțelor rusești.

Putin a recunoscut tacit în octombrie că Rusia nu a fost pe deplin pregătită pentru invadarea Ucrainei.

El a cerut atunci un proces decizional eficientizat în campania militară a Rusiei în Ucraina, adresându-se Consiliului de Coordonare, un consiliu nou înființat menit să abordeze nevoile armatei și să sporească sprijinul pentru invazie.

Totodată, noile vehicule de luptă pe care Ucraina le va primi din Statele Unite, Franța și Germania vor avea impact pe câmpul de luptă, în detrimentul forțelor rusești.

Într-o evoluție care părea greu de închiput chiar și în urmă cu doar câteva luni, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri că țara sa va trimite forțelor ucrainene blindate ușoare AMX-10 RC, în timp ce Germania și Statele Unite au ajuns la un acord pentru a trimite Kievului vehicule de luptă a infanteriei Marder, respectiv vehicule de luptă Bradley.

Citește și: