Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, informează AFP şi Reuters.

Soldați ruși din estul regiunii ocupate HersonFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

„În pofida respectării regimului de încetare a focului de trupele ruse (...), regimul de la Kiev a continuat să bombardeze oraşele şi poziţiile ruse”, anunţă Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Înainte de aceasta, şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, a anunţat că armata rusă a bombardat vineri de două ori oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului unilateral decretat de Moscova.

De asemenea, potrivit AFP, bombardamente au fost auzite, după intrarea în vigoare a armistiţiului, de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz (12.00, ora Moscovei - 09.00 GMT), deşi sinceritatea iniţiativei a fost pusă la îndoială de Kiev. Ucraina a respins această iniţiativă drept „act de propagandă”.

Alerte de raid aerian în Ucraina

Alerte de raid aerian sunt în vigoare în anumite părți ale Ucrainei, înclusiv la Kiev, la doar câteva ore după ce Rusia a anunțat armistițul, relatează SkyNews și The Guardian.

Euan MacDonald, redactor-șef al publicației New Voice of Ukraine, a declarat că alertele au fost declanșate de lansarea în Belarus a unui avion de război MiG-31K.

Rusia acuză trupele ucrainene că au atacat regiunea Donețk chiar la ora la care a intrat în vigoare armistițiul, transmite agenția rusă de presă TASS.

Soldații ruși au bombardat o unitate de pompieri din Herson, provocând victime, relatează Interfax, transmite The Guardian.

„Rușii au confirmat încă o dată faptul că nu se poate avea încredere în ei. Herson. Un alt bombardament asupra unității noastre. Morți și răniți”, a declarat Serhii Kruk, șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

El a precizat că acesta a fost al doilea departament de pompieri în două zile asupra căruia inamicul a tras, „încălcând toate principiile și normele dreptului internațional".

Cel puțin un pompier a murit și alți patru au fost răniți, potrivit SkyNews.

Urmărește ultimele evoluții din a 317-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.