Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că ar fi ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură masivă cu rachetă asupra clădirilor din estul Ucrainei care găzduiau temporar forțele ucrainene. Ucrainenii au confirmat că a fost un atac cu rachete în Kramatorsk, însă neagă că ar fi fost victime.

soldati ucraineni in Bahmut atacand pozitii rusestiFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Potrivit analiștilor, anunțul Rusiei este suspect, ridicând mai multe semne de întrebare. din mai multe motive. În primul rând vine la doar câteva zile după ce Ucraina a ucis sute de luptători ruși într-un atac asupra unei cazărmi temporare din orașul Makiivka, care a fost folosită și pentru depozitarea muniției. De asemenea, este greu de crezut ca forțele ucrainene să se adune în număr mare în raza de acțiune a tunurilor de artilerie, greșeală pe care au exploatat-o ​​pentru a ucide atât de mulți dintre inamicii lor.

Mai mult, agenția de presă rusă RIA a etichetat lovitura prezentată de ruși ​​drept „operațiune de răzbunare”, citând Ministerul Apărării.

Jurnalistul la Repubblica Daniele Raineri a postat pe Twitter două fotografii cu cele două cămine din Kramatorsk despre care rușii spun că au fost lovite de rachete și în care s-ar fi aflat sute de militari ucraineni care au murit. Daniele Raineri spune că niciunul dintre cămine (28 și 47) nu a fost lovit de rachetele rusești, acestea picând pe terenul din fața clădirilor, iar clădirile sunt goale.

07:20Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza celor mai importante informații din acest weekend:

  • Rusia și Belarusul și-au intensificat exercițiile militare comune în Belarus, a anunțat duminică canalul TV de apărare al țării, pe măsură ce crește îngrijorarea că Moscova face presiune pe cel mai apropiat aliat al său să i se alăture în războiul din Ucraina.
  • Moscova a susținut duminică că a ucis 600 de soldați ucraineni într-un atac cu rachetă asupra orașului Kramatorsk, dar primarul orașului a spus că nu au existat morți în urma atacurilor în weekend, iar imaginile de la fața locului arată că țintele rușilor au fost ratate.
  • Zelenski susține că forțele ucrainene resping atacurile constante asupra orașului Bahmut din regiunea Donbas și își mențin pozițiile în Soledar
  • Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder
  • 50 de militari ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă și s-au întors în Ucraina într-un schimb de prizonieri
  • O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană de blindate turcești 4x4 BMC Kirpi pe străzile din Ucraina, în timp ce Ukraine Weapons Tracker notează un lucru interesant însă, blindatele ar fi echipate cu turele Pro Optica „Anubis” românești.
  • Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu războiul din Ucraina.
  • Guvernatorul instalat de Rusia în orașul Sevastopol din Crimeea a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă, în ceea ce a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra unui port în care se află flota rusă din Marea Neagră.
  • Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri
  • În ciuda declarației Moscovei de încetare a focului de 36 de ore, de vineri până la miezul nopții de sâmbătă, de Crăciunul ortodox, au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise.
  • Trupele ruse au bombardat, vineri, regiunea de sud a Hersonului de 39 de ori, potrivit guvernatorului Iaroslav Ianuşevici. Clădiri rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri au fost atacate în orașul eliberat Herson, unde a fost ucis un pompier. De asemenea, șapte civili au fost răniți în părțile eliberate ale regiunii Herson.
  • Armata ucraineană a anunțat că doi oameni au fost uciși și 13 au fost răniți în bombardamentele rusești asupra Bahmutului.
  • Ucraina a actualizat numărul soldaților pe care crede că i-a ucis - 110.740

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 319:

22:30 Forțele ucrainene resping atacurile constante asupra orașului Bahmut din regiunea Donbas și își mențin pozițiile în Soledar din apropiere în condiții „foarte dificile”, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

"Bahmut rezistă în ciuda a toate. Și chiar dacă cea mai mare parte a orașului a fost distrusă de loviturile rusești, soldații noștri resping încercările constante ale rușilor de a avansa", a spus Zelenski.

„Soledar rezistă, deși există o distrugere și mai mare și lucrurile sunt foarte dificile”, a adăugat el.

20:45 Kazahstanul a realizat în Bucha, o zonă care fost scena unui masacru în martie anul trecut, o „iurtă a invincibilității”, care oferă locuitorilor un spațiu pentru a se încălzi și a găsi mâncare, relatează The Guardian.

20:00 Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder, pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul economiei german pentru postul ARD, relatează Reuters.

19:41Serghei Cerevatîi, reprezentant al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării că rușii au ucis 600 de militari ucraineni într-un atac cu rachete nu este adevărată, deoarece trupele ruse nu au capacitatea de a lansa lovituri de precizie, potrivit Ukrainska Pravda.

18:30 Șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, Andrîi Iermak, a raportat pe 8 ianuarie că 50 de militari ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă și s-au întors în Ucraina într-un schimb de prizonieri, relatează Kyiv Independent.

Printre cei returnați se numără 33 de ofițeri și 17 soldați și sergenți.

18:10 O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană blindate turcești 4x4 BMC Kirpi pe străzile din Ucraina, la câteva zile după ce un tren încărcat cu zeci de vehicule militare furnizate de Turcia trupelor ucrainene a fost filmat trecând prin gara Bacău. Ukraine Weapons Tracker notează un lucru interesant însă, blindatele ar fi echipate cu turele Pro Optica „Anubis” românești.

17:02Forțele ruse au transformat o maternitate din orașul ocupat Antrațît din regiunea Lugansk într-un spital militar pentru trupele ruse, a informat administrația regională ucraineană pe 8 ianuarie, relatează Kyiv Independent.

16:29Ajutorul occidental acordat Ucrainei este un mecanism funcțional de spălare a banilor, a declarat duminică liderul cecen Ramzan Kadîrov, pe canalul său Telegram, potrivit Tass.

15:52Guvernul rus intenţionează să colecteze sume mai mari de bani de la unii producătorii de materii prime, precum şi de la companiile de stat, iar în paralel să reducă cheltuieile care nu au legătură cu apărarea, în contextul în care cresc costurile cu războiul din Ucraina, transmite Bloomberg.

15:35Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că ar fi ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură masivă cu rachetă asupra clădirilor din estul Ucrainei care găzduiau temporar forțele ucrainene, relatează Reuters. Dimineață, ucrainenii au confirmat că a fost un atac cu rachete în Kramatorsk, dar spuneau că nu sunt morți.

14:50Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat duminică postul TV al Ministerului belarus al Apărării, relatează Reuters.

Câștigurile recente ale Rusiei în Soledar nu indică o încercuire iminentă a orașului Bahmut (ISW)

14:44Andrei Turchak, secretarul consiliului general al Rusiei Unite, partidul care îl susține pe președintele Vladimir Putin, a cerut demisia lui Maxim Vasiliev, deputat în Duma regională din Kursk, după ce a transmis un mesaj video cu urări de Anul Nou din Mexic, potrivit publicației independente The Moscow Times. De asemenea, el a sugerat ca soția sa, Svetlana Vasilieva, care lucrează în administrația orașului Kursk, să demisioneze, motivând că nu este o perioadă bună pentru vacanțe exotice când regiunea aflată la granița cu Ucraina este în mijlocul războiului.

13:44 Explozia unei conducte de gaz produsă sâmbătă seara în regiunea Lugansk a fost opera unor sabotori, au afirmat autorităţile din această regiune din estul Ucrainei anexată ilegal de Rusia, transmite duminică dpa.

13:24 O persoană a fost ucisă în urma atacului asupra unei centrale din regiunea Donețk, a anunțat duminică agenția de știri rusă de stat TASS, citată de The Guardian.

Centrala termică a fost una dintre cele două centrale din partea regiunii ucrainene Donețk, controlată de forțele ruse, care au fost avariate în urma unui atac cu rachete al armatei ucrainene, au declarat oficiali instalați la Moscova.

13:05 Câștigurile recente ale Rusiei în Soledar nu indică o încercuire iminentă a orașului mult disputat de ambele tabere Bahmut, contrar afirmațiilor făcute de surse rusești, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Moscova a continuat să atace civilii

12:24 În ciuda faptului că Vladimir Putin a declarat o „încetare a focului" de-a lungul liniei de front, trupele rusești au continuat să efectueze lovituri, susține Ucraina, transmite Sky News.

Statul Major General al Ucrainei susține că forțele de la Kremlin au lansat nouă atacuri cu rachete, trei atacuri aeriene și au efectuat 40 de atacuri cu rachete în ultima zi.

Atacurile au vizat infrastructura civilă, provocând victime în rândul populației, a mai precizat armata ucraineană.

11:01Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 km2 din teritoriul ţării, adică aproape jumătate din țară, potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

10:20Rusia ar fi pierdut 111.170 de soldați de la începutul războiului, susține Ucraina.

08:58Două centrale termice au fost avariate de bombardamentele ucrainene în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk, au declarat duminică oficiali instalați la Moscova, transmite Reuters.

08:46 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul de sâmbătă seară, că lumea a văzut, „cât de false sunt cuvintele Moscovei”, făcând referire la armistiţiul anunţat, dar nerespectat de ruşi, scrie news.ro.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Sâmbătă, focuri de obuze au răsunat pe străzile aproape pustii ale orașului ucrainean Bahmut, unde s-au dat cele mai intense lupte din timpul invaziei rusești.
  • Guvernatorul instalat de Rusia în orașul Sevastopol din Crimeea a declarat că apărarea aeriană a doborât o dronă, în ceea ce a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra unui port în care se află flota rusă din Marea Neagră.
  • Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri
  • Orașul Soledar, lângă Bahmut, din regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei.
  • BBC a folosit un soft de recunoaștere facială pentru a verifica cine sunt celebrii pescari, precum și faimoasa femeie blondă din jurul lui Putin.
  • Ucraina a primit echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumuturi din străinătate pe parcursul anului trecut, după invazia rusă de la finele lui februarie
  • Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă, într-un mesaj de Crăciun, Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina
  • În ciuda declarației Moscovei de încetare a focului de 36 de ore, de vineri până la miezul nopții de sâmbătă, de Crăciunul ortodox, au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise.
  • Trupele ruse au bombardat, vineri, regiunea de sud a Hersonului de 39 de ori, potrivit guvernatorului Iaroslav Ianuşevici. Clădiri rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri au fost atacate în orașul eliberat Herson, unde a fost ucis un pompier. De asemenea, șapte civili au fost răniți în părțile eliberate ale regiunii Herson.
  • Armata ucraineană a anunțat că doi oameni au fost uciși și 13 au fost răniți în bombardamentele rusești asupra Bahmutului.
  • Ucraina a actualizat numărul soldaților pe care crede că i-a ucis - 110.740

----------------

Evenimentele de sâmbătă privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro