Forțele ruse și ucrainene au făcut vineri un schimb de focuri de artilerie pe linia frontului din Ucraina, chiar și după ce Moscova a declarat că a ordonat trupelor sale să înceteze să mai tragă pentru un armistițiu unilateral care a fost respins ferm de Kiev.

Soldați ucraineni pe lina frontului din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri
  • Orașul Soledar, lângă Bahmut, din regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei.
  • BBC a folosit un soft de recunoaștere facială pentru a verifica cine sunt celebrii pescari, precum și faimoasa femeie blondă din jurul lui Putin.
  • Ucraina a primit echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumuturi din străinătate pe parcursul anului trecut, după invazia rusă de la finele lui februarie
  • Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă, într-un mesaj de Crăciun, Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina
  • În ciuda declarației Moscovei de încetare a focului de 36 de ore, de vineri până la miezul nopții de sâmbătă, de Crăciunul ortodox, au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise.
  • Trupele ruse au bombardat, vineri, regiunea de sud a Hersonului de 39 de ori, potrivit guvernatorului Iaroslav Ianuşevici. Clădiri rezidențiale și o clădire a unei stații de pompieri au fost atacate în orașul eliberat Herson, unde a fost ucis un pompier. De asemenea, șapte civili au fost răniți în părțile eliberate ale regiunii Herson.
  • Armata ucraineană a anunțat că doi oameni au fost uciși și 13 au fost răniți în bombardamentele rusești asupra Bahmutului.
  • Ucraina a actualizat numărul soldaților pe care crede că i-a ucis - 110.740

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 318:

21:29 Cel puțin 453 de copii au fost uciși și cel puțin 877 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul Apărării al țării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.

20:47Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri, relatează Reuters.

19:30 Orașul Soledar, lângă Bahmut, din regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, pe 7 ianuarie, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

17:17 Președintele rus, Vladimir Putin, are un palmares de a poza la evenimente la care unii dintre participanți nu sunt ceea ce par, dar rețelele de socializare sunt pline de diverse afirmații că președintele rus Vladimir Putin s-a înconjurat de actori pentru discursul său de Anul Nou și la evenimentele anterioare. BBC a folosit un soft de recunoaștere facială pentru a verifica cine sunt celebrii pescari, precum și faimoasa femeie blondă din jurul lui Putin.

Putin laudă Biserica Rusă pentru susținerea soldaților ruși din Ucraina

16:10Ucraina a primit echivalentul a peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor şi împrumuturi din străinătate pe parcursul anului trecut, după invazia rusă de la finele lui februarie, transmite agenția germană de presă dpa. SUA au contribuit cu mai mult de o treime din sumă.

15:52Cel puțin două persoane au fost ucise și 13 rănite, pe 6 decembrie, de bombardamentele trupelor de ocupație ale Federației Ruse asupra orașului Bahmut, în timpul încetării focului propus de Rusia, potrivit unui procuror regional, relatează CNN și Ukrainska Pravda.

14:33Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă, într-un mesaj de Crăciun, Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina, relatează Reuters.

14:24Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale din Ucraina vor menține până la miezul nopții armistițiul declarat unilateral în cinstea Crăciunului ortodox, în ciuda faptului că Ucraina a respins oferta lui Vladimir Putin, potrivit Reuters. În schimb, mai mulți gruvernatori ucraineni au anunțat că în ultimele 24 de ore rușii au atacat în continuare civilii din mai multe regiuni.

Rusia a pierdut peste 110.000 de militari, afirmă Ucraina

13:05 Potrivit guvernatorilor ucraineni, trupele rusești au continuat atacurile asupra civililor din Ucraina, în ciuda presupusei încetări a focului de 36 de ore impuse de Kremlin cu ocazia Crăciunului ortodox, transmite The Guardian.

12:09 Ucraina susține că Rusia a pierdut peste 110.000 de soldați de la începutul invaziei.

11:12 Luptele dintre forțele ruse și ucrainene au continuat în perioada Crăciunului ortodox, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

În actualizarea sa zilnică de informații, ministerul a declarat că în zona intens disputată din jurul orașului Kremina, în provincia Lugansk din estul Ucrainei, luptele s-au concentrat în terenul puternic împădurit din vestul orașului, unde "luptele s-au transformat în lupte de infanterie, adesea la distanță scurtă".

11:07Un monument din bronz al savantului rus Mihail Lomonosov a fost demontat în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei.

Monumentul a fost instalat în oraș în iunie 1971 - pe locul unei statui a împărătesei ruse Ecaterina cea Mare, lângă muzeul de istorie al orașului.

Este ultima statuie asociată cu epoca sovietică care a fost îndepărtată în Dnipro, după ce au fost demolate și cele care îl înfățișau pe Alexandru Pușkin și pe soldatul rus Alexandru Matrosov, potrivit Sky News.

10:52 Guvernatorul instalat de Rusia în orașul Sevastopol din Crimeea a declarat sâmbătă că apărarea aeriană a doborât o dronă în ceea ce a sugerat că a fost cea mai recentă tentativă de atac ucrainean asupra portului în care își are baza flota rusă din Marea Neagră, transmite Reuters.

Ucrainenii sărbătoresc primul Crăciun pe rit vechi în timpul războiului

09:58Crăciunul pe stil vechi - Controversa din Ucraina, armistițiul respins și de ce Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare pentru ruși.

09:41Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniştrilor justiţiei din mai multe ţări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie, informează agențiile PA Media și dpa.

09:06Preşedintele Vladimir Putin a participat sâmbătă la slujbă de Crăciun oficiată într-o catedrală din Kremlin în loc să se alăture credincioşilor, pentru prima dată în ultimii ani remarcă presa rusă, informează Reuters.

08:49Rusia obligă 3.000 de muncitori de la centrala nucleară din Zaporojie să își facă pașapoarte rusești, susține Statul Major General al armatei ucrainene, transmite The Kyiv Independent. De asemenea, forțele ruse amenință oamenii de afaceri cu amenzi și confiscarea proprietăților din zonă.

01:15 Zelenski: Ruscismul trebuie să piardă acest război. Pacea se apropie cu fiecare zi.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari. ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”, detaliază el. Zelenski menţionează eforturile diplomatice, adăugând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război”. ”Pacea se apropie cu fiecare zi”, susţine el, potrivit News.ro.

00:39SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • ​Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape 3 miliarde de dolari. ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”, detaliază el. Zelenski menţionează eforturile diplomatice, adăugând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război”. ”Pacea se apropie cu fiecare zi”, susţine el, potrivit News.ro.
  • Noul pachet de asistență militară pregătit de Statele Unite pentru Ucraina va include în premieră rachete antiaeriene ghidate de radar „Sea Sparrow”, care pot fi lansate atât de la sol, cât și de pe mare, scrie Politico, citând două surse familiare cu discuțiile.
  • Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.Ucraina va avea nevoie de cel puțin 1,79 miliarde de dolari pentru a-și restabili sectorul de telecomunicații la nivelurile de dinainte de război, potrivit unui raport al ONU, relatează The Guardian. Rusia a „distrus complet sau a confiscat” rețele în anumite părți ale Ucrainei, iar infrastructura de comunicații din peste 10 din cele 24 de regiuni ale țării a fost considerabil deteriorată și distrusă, a declarat Uniunea Internațională de Telecomunicații cu sediul la Geneva.
  • Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a până la 500.000 de recruți în ianuarie, față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie, într-un alt semn aparent că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.
  • Rusia „a deschis focul de 14 ori” în primele trei ore de „încetare a focului” unilateral anunțată de Putin, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Guardian. Forțele ruse au încercat, de asemenea, să atace unul dintre satele eliberate din regiunea Lugansk în timpul „armistițiului de Crăciun”, a scris Haidai pe Telegram.
  • O echipă rusească de hackeri cunoscută sub numele de Cold River a vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite vara trecută, potrivit înregistrărilor de pe internet analizate de Reuters și de cinci experți în securitate cibernetică.
  • SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN.
  • Balcanii sunt principala sursă de mercenari pentru Rusia, potrivit Centrului Național de Rezistență, o organizație operată de Forțele Speciale ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent.
  • Ucraina susține că Rusia pregătește „atacuri teroriste” în ziua de Crăciun asupra bisericilor din teritoriile ocupate.
  • Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, informează AFP şi Reuters.

----------------

Evenimentele de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro