Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 3 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de până acum, a anunțat vineri Casa Albă, potrivit AFP.

Karine Jean-PierreFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Asistența, care va fi detaliată de Pentagon în cursul zilei, va include, de asemenea, transportoare blindate de infanterie și de personal și obuziere, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Washingtonul și Berlinul anunțaseră deja joi că vor furniza Kievului tancuri de infanterie Bradley și Marder, dar nu au precizat modelele.

Aflat în serviciu din anii 1970, Marder este un vehicul blindat ușor conceput pentru transportul de trupe. Armamentul lor principal este un tun de 20 mm. Bradley este mai mult sau mai puțin un membru al aceleiași familii, în serviciu de la începutul anilor 1980.

În modelul M2, acestea sunt echipate cu un tun de 25 mm, precum și cu un lansator de rachete antitanc și pot transporta, pe lângă echipaj, șase luptători.

Bradley "nu este un tanc, ci un ucigaș de tancuri", a precizat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Ryder. "Credem că va ajuta (forțele ucrainene) foarte mult pe câmpul de luptă", a adăugat el.