Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale din Ucraina vor menține până la miezul nopții armistițiul declarat unilateral în cinstea Crăciunului ortodox, în ciuda faptului că Ucraina a respins oferta lui Vladimir Putin, potrivit Reuters. În schimb, mai mulți gruvernatori ucraineni au anunțat că în ultimele 24 de ore rușii au atacat în continuare civilii din mai multe regiuni.

soldati rusiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

În informarea sa zilnică, ministerul apărării a declarat că trupele sale au ripostat la focul de artilerie doar atunci când au fost atacate de forțele ucrainene, pe care le-a acuzat că au bombardat zone civile - lucru de care Kievul acuză adesea forțele rusești.

Ucraina a respins oferta Moscovei de încetare a focului ca pe un truc cinic menit să ofere forțelor rusești șansa de a se odihni și de a se reînarma și a declarat că va continua să încerce să recucerească teritoriile confiscate de Moscova.

Atacurile au continuat în Ucraina

Potrivit guvernatorilor ucraineni, trupele rusești au continuat atacurile asupra civililor din întreaga Ucraină, în ciuda presupusei încetări a focului de 36 de ore impuse de Kremlin cu ocazia Crăciunului ortodox, transmite The Guardian.

În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei, soldate cu cel puțin trei morți și 14 răniți, relatează Kyiv Independent.

Trupele rusești au bombardat vineri de 39 de ori regiunea Herson din sudul țării. Clădiri rezidențiale și o clădire unei unități de pompieri au fost ținta unor atacuri în orașul recent eliberat, a declarat sâmbătă guvernatorul Iaroslav Yanushevych pe Telegram.

Un pompier a fost ucis în Herson, iar șapte civili au fost răniți vineri în toate părțile eliberate ale regiunii Herson, a adăugat el.

În estul regiunii Donețk, guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că doi civili au fost uciși vineri în Bahmut și într-un oraș din apropiere, Krasna Hora. Alte șapte persoane au fost rănite, a adăugat el.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că trupele rusești atacă civilii din regiunea nord-estică. Nu au fost raportate victime, dar clădirile rezidențiale și comerciale au continuat să fie ținta rușilor în timpul presupusei perioade de încetare a focului.

Urmărește ultimele evoluții din a 318-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.