​Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă, într-un mesaj de Crăciun, Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina, relatează Reuters.

Putin in Biserica de CraciunFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a emis mesajul lui Putin după ce liderul rus a participat singur la o slujbă din Ajunul Crăciunului, în interiorul unei catedrale a Kremlinului, în loc să se alăture altor credincioși.

În mesajul său, însoțit pe site-ul Kremlinului de o imagine cu el stând în fața icoanelor, Putin a spus că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca pe o forță importantă de stabilizare a societății într-un moment pe care l-a prezentat ca pe o ciocnire istorică între Rusia și Occident cu privire la Ucraina și alte probleme.

„Este profund îmbucurător să observăm enorma contribuție constructivă a Bisericii Ortodoxe Ruse și a altor confesiuni creștine la unificarea societății, păstrarea memoriei noastre istorice, educarea tinerilor și întărirea instituției familiei”, a spus Putin.

„Organizațiile bisericești prioritizează... sprijinirea războinicilor noștri care participă la operațiunea militară specială (în Ucraina). O astfel de muncă masivă, complexă și cu adevărat altruistă merită respect sincer”.

Vineri, Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, dar Kievul a respins-o ca pe un truc al Moscovei de a câștiga timp și de a se regrupa, iar bombardamentele nu au încetat.

Mulți creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, dar sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru războiul de la Moscova din Ucraina a înfuriat mulți credincioși ortodocși ucraineni și a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume.

Din 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, aproximativ 100 de milioane sunt în Rusia, iar unii dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova.

Alții se opun totuși cu fermitate și resping afirmația Moscovei că invazia sa din 24 februarie anul trecut a fost o lovitură preventivă esențială pentru a-și apăra propria securitate și a vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, independentă.

Într-o slujbă de vineri, Patriarhul Kiril al Moscovei a criticat Ucraina pentru că a luat măsuri represive împotriva ramurilor bisericii ortodoxe cu legături de lungă durată cu Moscova.