Faptul că Vladimir Putin se înconjoară la diverse evenimente publice de oameni apropiați, care să nu îl conteste, și mai ales că în unele situații unele persoane au apărut în mai multe cadre, rețelele de socializare sunt pline de diverse afirmații că președintele rus Vladimir Putin s-a înconjurat de actori pentru discursul său de Anul Nou și la evenimentele anterioare. Dar cine sunt de fapt acești oameni? BBC a folosit un soft de recunoaștere facială pentru a verifica unele dintre aceste afirmații.

Putin inconjurat de militariFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Președintele rus, Vladimir Putin, are un palmares de a poza la evenimente la care unii dintre participanți nu sunt ceea ce par, printre care amintim și celebra întâlnire din noiembrie cu „mamele” soldaților ruși morți în războiul din Ucraina. Atunci, a ieșit la iveală că femeile care au fost prezente la întâlnirea cu Putin sunt de fapt din structurile proguvernamentale.

O investigație a BBC Rusia din 2020 a constatat că unele evenimente prezentate drept conversații improvizate cu oameni obișnuiți au fost de fapt pline de oficiali locali prietenoși.

Femeia blondă

Postările pe rețelele de socializare și site-urile de știri, cum ar fi Sun și Daily Mail, au sugerat că o femeie blondă a jucat diferite personaje la mai multe evenimente cu Putin, inclusiv la o excursie de pescuit în 2016 și o slujbă în biserică în 2017.

Alții, inclusiv un site de știri ucrainean, spun că ea ar putea face parte din Serviciul Gărzilor Federale (FSO) al Rusiei - o forță de securitate care îi protejează pe liderii de vârf.

BBC a folosit un soft de recunoaștere facială pentru a compara chipul femeii din imaginea de Anul Nou cu cel din 2016 și 2017, producând rezultate scăzute de potrivire de 29% și, respectiv, 28%.

„De obicei, un scor de similaritate de 75% sau mai mare ar trebui luat în considerare atunci când se caută o potrivire de identitate”, spune profesorul Hassan Ugail, director al Centrului de calcul vizual de la Universitatea din Bradford.

În continuare, BBC a comparat imaginile de la evenimentele desfășurate în 2016 și 2017, care au generat un scor de 99,1%, indicând puternic că este vorba de aceeași persoană.

Această femeie a fost identificată în presa rusă drept Larisa Serguhina. Ambele evenimente la care a apărut au avut loc în regiunea Novgorod, unde este membră a parlamentului regional pentru Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe Putin.

Putin si Serguhina in 2016, pe barca de pescuit / FOTO Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Când BBC a comparat imaginea ei din 2016 de pe barcă cu profilul oficial de pe pagina parlamentului regional, a obținut o potrivire de 99,8%. Serguhina este, de asemenea, listată ca fondatoare a unei companii care comercializează pește în Novgorod.

Femeia din mesajul de Anul Nou al lui Putin a fost numită în presa rusă drept Anna Sergheevna Sidorenko, căpitan și medic militar. Compararea chipului ei de la eveniment cu o imagine preluată dintr-un interviu video postat online de ziarul rusesc Isvestia a dat o potrivire de 99,5%. Numele ei apare și pe lista de membri ai unui regiment militar rus publicat de serviciile de informații ucrainene.

Pescarii

BBC a analizat afirmațiile privind un grup de bărbați pescari, fotografiați cu Putin pe o barcă, în 2016, în care apărea și Larisa Serguhina. Aceiași bărbați, s-a presupus, au fost fotografiați și la slujba religioasă din 2017.

Pescarii din Novgorod alaturi de Putin si Medvedev, 2016 / / FOTO Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Compararea fețelor de pe barcă cu cele din biserică prin intermediul softului de recunoaștere facială a dat scoruri de similaritate de peste 99% pentru toți cei patru bărbați.

BBC a găsit dovezi că toți au lucrat în regiunea Novgorod și cel puțin trei dintre ei par a fi pescari.

FOTO Facebook/east2west news / WillWest News / Profimedia

Aleksei Liașenko este liderul echipajului de pescuit fotografiat cu Putin.

BBC a putut verifica acest lucru prin conturile sale de socializare, precum și din profilurile publicate online despre echipaj.

Evgeni Liașenko este fiul lui Aleksei și face parte din echipa de pescari. Atât Aleksei, cât și Evgeni au conturi de social media care confirmă că sunt tată și fiu.

Echipajul face parte din conglomeratul agricol local numit Evrohimservis, al cărui director general adjunct este Larisa Serguhina.

Și despre Serghei Alexandrov presa rusă spune că este pescar, iar BBC a găsit profilul său de pe rețelele de socializare care îl arată pe o barcă îmbrăcat în haine de pescar.

BBC nu a putut găsi un profil de socializare pentru bărbatul numărul 4, dar a găsit o imagine în care apare acesta, iar cineva a comentat „Cum a fost cu Putin?” și replica: „S-a întâlnit de mai multe ori cu Putin la muncă în Novgorod”.

O altă imagine postată online susține că doi dintre acești pescari l-au întâlnit pe Putin dându-se drept fermieri în regiunea Stavropol. Dar când BBC compară fețele fermierilor evidențiate cu ale celor doi pescari, recunoașterea facială arată o similitudine mai mică de 8% pentru ambii.

Vânzătoarea de înghețată

Au existat alte câteva exemple în care femeile blonde au fost evidențiate ca potențiali actori la evenimente din trecut, inclusiv două imagini cu o femeie care servește înghețată lui Putin la un spectacol aerian în 2017 și 2019.

Imaginile sunt din lateral și au o rezoluție mai mică, ceea ce face ca recunoașterea facială să fie nesigură, așa că nu pot fi folosite pentru comparație.

Dar BBC a găsit un interviu la televiziunea rusă din 2019 cu o femeie care pretindea că este vânzătoarea de înghețată care l-a servit pe președinte în ambele ocazii.

Și dacă sunt aceeași persoană, acest lucru nu ar fi deosebit de surprinzător, având în vedere că amândouă fotografiile sunt făcute la același spectacol aerian, la care a participat Putin la doi ani distanță.

Oamenii au susținut că aceeași femeie care a vândut înghețată lui Putin s-a pozat ca membru al personalului Aeroflot, o companie aeriană rusească, dar încă o dată, recunoașterea facială nu este un instrument de încredere prin care să compare imaginile în acest caz.

Reamintim că Putin a ales o variantă mult mai sigură pentru slujba de Crăciun, fiind pozat singur într-o catedrală din Kremlin în loc să se alăture credincioşilor, pentru prima dată în ultimii ani remarcă presa rusă.