Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a îndemnat oamenii care locuiesc pe teritoriile ocupate de Rusia să nu participe la slujbele oficiate în biserici și să nu meargă în locurile aglomerate în timpul sărbătorilor ortodoxe de Crăciun pe rit vechi, potrivit The Kyiv Independent.

Vicepremierul ucrainean Irina VereșciukFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Crăciunul ortodox de pe 7 ianuarie rămâne principala dată de celebrare a nașterii lui Hristos pentru majoritatea credincioșilor, deși Ucraina a început să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

„Ucraina a primit informații potrivit cărora rușii pregătesc atacuri teroriste în biserici", a declarat Vereșciuk.

Un grup ucrainean OSINT, InformNapalm, a relatat, de asemenea, că a primit informații despre presupuse atacuri în biserici din teritoriile ocupate ilegal de ruși, menite să dea vina pe Ucraina.

Vineri, la scurt timp după ce a intrat în vigoare armistițiul ordonat de Putin, alarmele de raid aerian au început să răsune pe întregul teritoriu al Ucrainei, după ce ar fi decolat niște avioane de vânătoare în Belarus.

Cu puțin timp înainte, orașul Kramatorsk din regiunea Donețk a fost lovit de două rachete. Orașul Herson a fost bombardat vineri dimineață, iar cel puțin un pompier a fost ucis. France Presse a relatat că luptele continuă în orașul Bahmut.

Armata rusă a dat asigurări vineri că respectă armistiţiul de două zile pe care Moscova l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, însă a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, informează AFP şi Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 317-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.