SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Laura Cooper, secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia din SUA, a declarat că pregătirea va dura „câteva luni”.

Joi, Pentagonul a declarat că SUA ia în considerare să aducă ucraineni în SUA pentru a se antrena cu sistemul de rachete Patriot, precum și să îi pregătească în străinătate „sau o combinație a ambelor”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare.

„Cred că suntem în mod clar într-un moment al acestei bătălii în care vom putea oferi acest tip de pregătire pentru a permite Ucrainei să susțină astfel de sisteme, astfel încât să se poată concentra pe apărarea țării lor și pe preluarea teritoriului”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder. la o conferință de presă joi.

Germania a anunțat va furniza o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, în urma donației Washingtonului de luna trecută, au declarat SUA și Germania, adăugând că cele două națiuni vor saluta "donații suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană și vehicule de luptă" ale aliaților.

SUA au instruit până în decembrie 2022 aproximativ 3.100 de soldați ucraineni cu diferite sisteme.

Aproape jumătate dintre aceste trupe au fost instruite pe obuziere M777 sau lansatoare de rachete HIMARS, două dintre sistemele care au fost esențiale pentru operațiunile ucrainene de până acum. Forțele ucrainene au fost, de asemenea, instruite pe vehicule, diverse forme de artilerie, drone și alte sisteme.

Sistemul Patriot costă între 450 și 550 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul, în funcție de configurația platformei. Fiecare rachetă costă aproximativ 4 milioane de dolari.

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980 și care poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă de acțiune.

Sistemele Patriot vin în baterii complet mobile, care includ un centru de comandă, o stație radar care detectează amenințările și lansatoare.

Sistemul Patriot acoperă o suprafață de aproximativ 68 de kilometri, potrivit armatei germane. Radarul său poate urmări până la 50 de ținte și poate angaja cinci dintre ele simultan.