Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că ar fi ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură masivă cu rachetă asupra clădirilor din estul Ucrainei care găzduiau temporar forțele ucrainene, relatează Reuters. Cu toate acestea, atacul rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk și-a ratat țintele și nu au existat semne evidente de victime, a declarat duminică un reporter Reuters.

Kramatorsk dupa bombardamente rusesti (imagine din 2022)Foto: Andriy Andriyenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

20:00 Jurnalistul la Repubblica Daniele Raineri a postat pe Twitter două fotografii cu cele două cămine din Kramatorsk despre care rușii spun că au fost lovite de rachete și în care s-ar fi aflat sute de militari ucraineni care au murit. De asemenea, și un un reporter Reuters a spus atacul rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Kramatorsk și-a ratat țintele și nu au existat semne evidente de victime.

Daniele Raineri spune că niciunul dintre cămine (28 și 47) nu a fost lovit de rachetele rusești, acestea picând pe terenul din fața clădirilor, iar clădirile sunt goale.

18:40 Forțele Armate ale Ucrainei au negat declarația Federației Ruse

Serghei Cerevatîi, reprezentant al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a subliniat că declarația Ministerului rus al Apărării nu este adevărată, deoarece trupele ruse nu au capacitatea de a lansa lovituri de precizie, potrivit Ukrainska Pravda.

A spus că lovitura de la Kramatorsk a fost răzbunare pentru atacul mortal al Ucrainei de la începutul acestui an asupra unei cazărmi rusești din Makiivka, într-o parte a regiunii Donețk controlată de forțele Moscovei.

„Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra acestor puncte de desfășurare temporară a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, se arată în anunțul Ministerului citat de RIA.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmația ministerului apărării.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la afirmația Rusiei că a ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură cu rachete, însă primarul orașului spunea dimineață că nu a murit nimeni în urma unui atac rusesc cu rachete care a avut loc în noaptea de 7 spre 8 ianuarie.

Invadatorii ruși au tras cu rachete spre Kramatorsk, regiunea Donețk, și multe clădiri au fost avariate, dar nu au fost victime, spunea acesta.

„Consecințele unui atac cu rachetă pe timp de noapte asupra Kramatorsk. Au fost avariate 2 instituții de învățământ, 8 blocuri de locuințe și garaje”, spunea primarul Kramatorsk Alexander Goncharenko.

Atacul ucrainean de la Makiivka asupra rușilor

Armata ucraineană a susținut că aproximativ 400 de soldați ruși au murit în atacul de la Makiivka, cu ajutorul sistemelor de rachete Himars, o armă furnizată de Statele Unite Ucrainei, în timp ce Rusia a afirmat că 89 de soldați ruși au murit.

Ministerul rus al Apărării a părut să-i învinuiască pe soldații înșiși pentru atacul ucrainean, spunând că „principala cauză” a incidentului a fost utilizarea pe scară largă a telefoanelor mobile de către soldații ruși, „contrar interdicției”, permițând Ucrainei să determine coordonatele locațiilor soldaților.”

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, Serhii Cerevatîi, a spus că „folosirea telefoanelor cu geolocalizare este o greșeală. Dar este clar că această versiune pare puțin ridicolă”.

„Este clar că această [utilizare a telefoanelor] nu a fost motivul principal. Motivul principal a fost că nu au putut să desfășoare pe ascuns acest personal. Și am profitat de asta, după ce am detectat ținta, am distrus-o”, a adăugat Cerevatîi.

Urmărește ultimele evoluții din a 319-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.