O nouă înregistrare video publicată pe rețelele sociale arată o coloană blindate turcești 4x4 Kirpi pe străzile din Ucraina, la câteva zile după ce un tren încărcat cu zeci de vehicule militare furnizate de Turcia trupelor ucrainene a fost filmat trecând prin gara Bacău. Ukraine Weapons Tracker notează un lucru interesant, blindatele turcești care au ajuns în Ucraina ar fi echipate cu turele telecomandate Pro Optica „Anubis” românești.

blindate turcesti Kirpi la o expozitieFoto: BAY ISMOYO / AFP / Profimedia

„Imagini cu ultimului lot de blindate turcești Kirpi de tipul MRAP livrate către forțele ucrainene - dar acestea sunt deosebit de interesante, deoarece sunt echipate cu turele Pro Optica ANUBIS RCWS românești, echipate fie cu o mitralieră de 12,7, fie 7,62 mm prevăzută inclusiv cu o cameră termală”, scrie Ukraine Weapons Tracker.

Un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4x4 BMC Kirpi a fost filmat pe 4 ianuarie cum trecea prin gara Bacău, cel mai probabil îndreptându-se spre Ucraina, acolo unde un lot de 50 de astfel de vehicule a fost deja livrat din vară, ucrainenii așteptând între timp și mai multe să fie transferate.

Ucraina a primit încă din vară un prim lot de blindate turcești BMC Kirpi 4x4, iar presa ucraineană anunța încă de atunci că forțele Kievului vor aștepta încă 150 de astfel de vehicule să mai fie livrate.

Blindatele BMC Kirpi 4x4 au fost folosite cu succes în luptă în special în timpul ofensivei ucrainene din Herson la început de septembrie.

Blindatele Kirpi sunt de tipul MRAP (vehiculul blindat rezistent la mine si protejat împotriva ambuscadelor), au o greutate tipică de circa 20 de tone, vin în variante 4x4 și pot transporta până la 13 pasageri. Blindatele pot fi înarmate cu mitraliere de calibru 7,62mm sau 12,7mm și oferă o protecție STANAG 4569 de nivel 3a.

Ministrul apărării ucrainean a spus că a încheiat contract cu România

În cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene şi preluat de agenţia Interfax-Ucraina la final de decembrie 2022, ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov a subliniat că ţara a semnat numeroase contracte cu alte naţiuni pentru a dispune de arme în lunile următoare.

„Industria militară americană este deja în funcţiune. Cu alte cuvinte, una dintre temele-cheie ale fiecărei întâlniri din cadrul 'formatului Ramstein' (cum sunt numite întâlnirile Grupului de Apărare al Ucrainei cu alte naţiuni) este implementarea capacităţilor ţărilor care sprijină Ucraina în acest război'', a precizat ministrul ucrainean.

În acest moment, „au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a subliniat el.

Ministrul român al Economiei a respins afirmația

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a respins pe 27 decembrie afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.

"Sunt afirmaţii ale unor oficiali de care eu nu am cunoştinţă. Ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Economiei nu are cunoştinţă despre contracte directe realizate între companiile româneşti cu companii sau cu autorităţi ucrainene. Aceste afirmaţii legate de potenţiala livrare a acestor produse sunt, din punctul meu de vedere, afirmaţii care nu sunt fundamentate corespunzător. La Ministerul Economiei nu avem în acest moment contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produsă în România", a declarat Spătaru marţi, la Craiova, răspunzând unei întrebări legate de afirmaţiile unor oficiali ruşi privind livrarea de arme Ucrainei, de la începutul războiului, potrivit Agerpres.