Germania nu poate exclude livrarea de tancuri Leopard, vehicule de luptă mai grele decât Marder, pentru a sprijini forțele militare ucrainene în viitor, a declarat ministrul economiei german pentru postul ARD, relatează Reuters.

tanc Leopard 2Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Desigur că nu poate fi exclus”, a spus Robert Habeck.

Decizia Franței de a trimite blindate ușoare AMX-10 RC Ucrainei a reînnoit apelurile din interiorul coaliției de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz ca Berlinul să trimită la rândul ei vehicule de luptă mai moderne Kievului.

Sara Nanni, purtătoarea de cuvânt pe politici de securitate a Partidului Verde, celălalt partener de guvernare al social-democraților lui Scholz, a spus la rândul ei că ajutorul militar german pentru Ucraina ar trebui să includă blindate „Marder” și tancuri „Leopard”.

Ministrul Economiei Robert Habeck a declarat în timpul unei vizite la Oslo că decizia francezilor și o posibilă mutare asemănătoare din partea Statelor Unite, care a anunțat deja că va trimite vehicule Bradley, ar putea convinge Germania să își accelereze propriile discuții.

Ulterior, Germania a declarat vineri că dorește să livreze Ucrainei în jur de 40 de vehicule de luptă Marder înainte de sfârșitul lunii martie, o decizie despre care Habeck a spus că este bună și de mult așteptată.

Un procent de 45% dintre germani se opun furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, acestea fiind considerate un vârf al tehnologiei militare a ţării, în faţa cererii exprese a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de presă DPA.