Câștigurile recente ale Rusiei în Soledar nu indică o încercuire iminentă a orașului mult disputat de ambele tabere Bahmut, contrar afirmațiilor făcute de surse rusești, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

soldati in SoledarFoto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

Chiar și în cazul celei mai generoase interpretări a relatărilor milbloggerilor ruși, care susțin că forțele rusești luptă la periferia orașului Razdolivka, care se află la aproximativ 6 km nord-vest de Soledar, trupele lui Putin sunt încă departe de a realiza o „încercuire operațională” a orașului Bahmut, la care râvnește inclusiv Egvheni Prigojin, fondatorul grupului de mercernari Wagner.

Pentru a tăia în mod eficient liniile de comunicații terestre ucrainene în Bahmut, forțele ruse ar trebui să aibă controlul asupra autostrăzii T0513 Siversk-Bahmut, afaltă la 7 km vest de cel mai îndepărtat punct al avansului confirmat al Rusiei în zona Soledar, și să ajungă cel puțin la autostrada E40 Sloviansk-Bahmut, la 13 km de cel mai îndepărtat punct al avansului confirmat al soldaților ruși.

Având în vedere că ritmul recent al câștigurilor în această zonă a fost de ordinul a câtorva sute de metri pe zi, cel mult, este foarte puțin probabil ca militarii ruși să reușească să încercuiască Bahmutului.

Mai mult, forțele ucrainene din Bahmut ar avea în continuare linii de comunicații terestre disponibile chiar dacă rușii ar căpăta control asupra E40, ceea ce face ca întreaga discuție despre o posibilă încercuire în acest punct să fie bizară, consideră ISW.

„Bătălii sângeroase” la Soledar

un grup de mercenari controlat de Kremlin, ar fi intrat în Soledar și se lupta cu forțele ucrainene în oraș. Fondatorul Wagner, Evgeny Prigojin, a susținut că grupul era pe cale să cucerească orașul.

Orașul Soledar, lângă Bahmut, din regiunea Donețk, se află încă sub control ucrainean, în ciuda atacurilor violente ale Rusiei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, pe 7 ianuarie, relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.

„Acolo au loc bătălii aprige sângeroase”, a spus Cerevatîi.

Forțele ruse au bombardat Soledar de 76 de ori de la miezul nopții pe 7 ianuarie, iar forțele armate ale Ucrainei s-au angajat în zece confruntări cu trupele rusești în oraș de atunci, potrivit Cerevatîi.

Soledar este situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmut.

Prigojin vrea să cucerească Bahmut

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prihojin, a declarat sâmbătă că dorește ca forțele sale și armata rusă să captureze micul oraș Bahmut din estul Ucrainei, deoarece posedă „orașe subterane” prin care se pot deplasa trupe și tancuri, relatează Reuters.

„Cireasa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bakhmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus Prigojin care consideră că soldații, tancurile și vehiculele de luptă se pot deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană.

Prigojin, care probabil și-ar crește capitalul politic la Moscova dacă ar captura Bahmut, având în vedere rolul grupului Wagner în luptele de acolo, a spus că stocuri de arme au fost depozitate în complexele subterane încă din Primul Război Mondial.

Declarațiile sale au fost o referire la vastele mine de sare și ghips din zonă, care conțin peste de 160 de kilometri de tuneluri și o vastă încăpere subterană care a găzduit meciuri de fotbal și concerte de muzică clasică în vremuri mai pașnice.

Bahmut reprezintă pentru Prigojin un centru de fortificații

Un oficial al Casei Albe a declarat joi că Prigojin ar vrea să cucerească Bahmut datorită minelor de sare și ghips din zonă din motive comerciale. Nu a făcut nicio mențiune despre presupusa lor utilizare militară subterană.

Prigojin, care este sancționat în Occident, a menționat alte avantaje ale cuceririi orașului Bahmut, numindu-l „un centru logistic serios” cu fortificații defensive unice.

Urmărește ultimele evoluții din a 319-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.