„Diplomatul ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat marți că vor fi uciși civili atâta timp cât Germania nu reușește să livreze tancurile sale, în condițiile în care Berlinul nu a răspuns încă favorabil la cererea Kievului de a livra tancuri Leopard, potrivit AFP.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Cu cât se amână mai mult o astfel de decizie, cu atât mai multe victime vor fi, cu atât mai mulți civili vor muri”, a declarat Kuleba după o vizită surpriză a omologului său german, Annalena Baerbock, la Harkov (nord-est).

Germania a promis să furnizeze mai multe arme Ucrainei și să ajute țara afectată de război să adere la Uniunea Europeană, în timpul unei vizite surpriză efectuate de șefa diplomației germane Annalena Baerbock, relatează Sky News.

„Acest oraș este un simbol al nebuniei absolute a acestui război de agresiune dus de Rusia în Ucraina și al suferinței nesfârșite cu care oamenii, în special aici în estul țării, se confruntă în fiecare zi”, a spus Baerbock.

Ministrul a declarat că a oferit „un nou pachet” de ajutor, inclusiv 20 de milioane de euro pentru deminare și tot atâtea pentru dezvoltarea rețelei de acces la internet Starlink. Ea a anunțat, de asemenea, noi livrări de generatoare pentru infrastructura energetică ucraineană bombardată sistematic de Rusia.

Săptămâna trecută, Germania a promis să trimită Kievului vehicule de luptă Marder, ca parte a unui sprijin militar sporit.

Annalena Baerbock a spus de asemenea că este important să nu se piardă din vedere locul Ucrainei în Europa și dorința acesteia de a adera la UE.