Vladimir Putin l-a numit în funcția de șef de Stat Major al Forțelor Terestre ale Rusiei pe general-colonelul Alexandr Lapin, în pofida criticilor dure aduse acestuia de către tabăra pro-război din interiorul Kremlinului și a unora dintre aliații președintelui rus, relatează Reuters.

Generalul Alexandr Lapin alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

Informația a fost anunțată marți de către TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, care citează o sursă familiară cu situația.

Lapin, care anterior a fost comandantul Districtului Militar Centru al forțelor armate ruse, a fost criticat în termeni duri în luna octombrie de către unii dintre aliații apropiați ai lui Putin, ca urmare a pierderii orașului Lîman la doar o zi după ce președintele rus a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Numirea sa vine după alte schimbări importante la conducerea forțelor armate ale Moscovei după ce acestea au suferit o serie de înfrângeri umilitoare, fiind nevoite să se retragă din zone pe care le-au cucerit în primele stadii ale războiului.

Schimbări la conducerea armatei ruse

Pe 8 octombrie Putin l-a numit pe Serghei Surovikin, un general al Forțelor Aeriene, în funcția de comandant al trupelor de invazie, decizia venind la scurt timp după demiterea șefilor districtelor militare Est și Vest.

În luna august agenția RIA Novosti a anunțat că viceamiralul Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre, a fost demis după o serie de acțiuni ale forțelor ucrainene care au inclus scufundarea navei amiral Moskva și distrugerea a 8 avioane militare într-un atac asupra unui aerodrom din Crimeea.

Informații potrivit cărora Osipov a fost suspendat din funcție au apărut încă din mai, la o lună după scufundarea Moskvei.

În ceea ce-l privește pe Lapin, acesta a fost criticat puternic de către liderul cecen Ramzan Kadîrov și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după pierderea Lîmanului.

„Nepotismul în armată nu va duce la lucruri bune”, a mai spus Ramzan Kadîrov, adăugând că comandantul trupelor rusești din zonă ar trebui să rămână fără medaliile sale și trimis în prima linie cu o pușcă pentru a-și spăla rușinea cu sânge.

Critici la adresa lui Lapin și a comandamentului militar de la Moscova

Liderul cecen a spus de asemenea că a vorbit în urmă cu două săptămâni despre posibilitatea unei înfrângeri la Lîman cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, dar că acesta a respins ideea.

„Ramzan - ești cel mai tare!”, i-a răspuns Prigojin liderului cecen într-un comunicat.

„Toți acești bastarzi ar trebui trimiși desculți pe front cu mitraliere”, a mai afirmat el cu privire la relatarea lui Kadîrov despre răspunsul primit de la șeful Statului Major Rus și celelalte afirmații făcute de liderul cecen.

Întrebat dacă aceste comentarii reprezintă un atac la adresa comandamentului militar de la Moscova, Prigojin a răspuns ironic:

„Doamne ferește! Aceste afirmații nu sunt critici ci doar o manifestare a dragostei și sprijinului” față de Kadîrov. „Eu, și Ramzan Ahmatovici chiar și mai mult decât mine, suntem cei mai cultivați oameni”, a adăugat el, folosind patronimul lui Kadîrov în semn de respect.

Urmărește ultimele evoluții din a 321-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.