​Ministerul de Externe al Estoniei a declarat miercuri că l-a notificat pe ambasadorul Rusiei despre necesitatea reducerii numărului de diplomați ruși la opt până la 1 februarie, relatează TASS.

Urmas ReinsaluFoto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

„Estonia a notificat astăzi ambasadorului Federației Ruse decizia conform căreia Rusia trebuie să își reducă numărul de angajați până la 1 februarie 2023. Scopul deciziei este realizarea parității în numărul de angajați ai ambasadei, ceea ce înseamnă că numărul de posturi în reprezentanțele ruse și estone în capitalele țărilor va fi același”, a anunțat ministerul de Externe de la Tallinn într-un comunicat de presă.

Ministerul eston de Externe precizează în acest sens că numărul de angajați ai ambasadei Rusiei din Tallinn trebuie redus la 8 „posturi diplomatice” și până la 15 „posturi de personal administrativ, tehnic și auxiliar”.

Urmas Reinsalu, ministrul eston de Externe a declarat că, dat fiind războiul din Ucraina, ambasada Rusiei nu promovează relațiile dintre Tallinn și Moscova și, prin urmare, „nu există temei” pentru ca ambasada să funcționeze în componența sa actuală.

Estonia pune o limită asupra numărului de diplomați ruși din țară

„De la începutul războiului Estonia a redus relațiile bilaterale cu Federația Rusă la minimul absolut. În primăvară, am închis consulatele ruse din Narva și Tartu și am expulzat trei angajați ai departamentului diplomatic al Rusiei”, a amintit acesta.

„Acum stabilim o limită a numărului de diplomaţi ruşi care lucrează în Estonia pentru a atinge paritatea. Pasul pe care l-am făcut astăzi este în concordanţă cu nivelul scăzut al relaţiilor noastre în general”, a adăugat șeful diplomației estone.

Estonia a fost una dintre primele țări din Uniunea Europeană care a declarat Rusia drept țară care susține terorismul din cauza războiului din Ucraina, parlamentul de la Tallinn adoptând o declarație în acest sens pe 18 octombrie, urmând exemplul din luna august al Letoniei învecinate.

Parlamentul European a catalogat Rusia ca fiind un stat care sponsorizează terorismul pe 23 noiembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 322-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.