Comandantul forţelor terestre ale Rusiei, generalul Oleg Saliukov, care miercuri a fost numit adjunct al noului comandant al operaţiunii militare ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, a mers joi în Belarus pentru a inspecta pregătirea de luptă a forţei comune ruso-belaruse staţionate acolo, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, relatează The Guardian.

Oleg Saliukov Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Saliukov a fost numit ieri unul dintre comandanții adjuncți ai operațiunii militare a Rusiei în Ucraina în cea mai recentă serie de remanieri, care a inclus numirea lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, în funcția de comandant general pentru războiul din Ucraina.

Vizita lui Saliukov are loc în vreme ce Rusia și Belarus și-au extins exercițiile militare comune de antrenament în Belarus, pe fondul îngrijorării crescânde că Moscova face presiune pe cel mai apropiat aliat al său să se alăture războiului din Ucraina.

"Au fost inspectate unităţile şi subunităţile militare ale componentei ruseşti a grupării regionale de forţe aflate pe terenurile de antrenament ale Forţelor Armate ale Republicii Belarus", se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Belarus.

"În cursul vizitei, a fost verificată calitatea pregătirii pentru coordonare în luptă şi a fost evaluată capacitatea trupelor de a-şi îndeplini sarcinile prevăzute în interesul asigurării securităţii militare a Uniunii Statale" Rusia-Belarus, se spune în comunicatul citat de CNN, potrivit News.ro.

Ministerul Apărării din Belarus anunţase, tot miercuri, că forţele comune de apărare aeriană ale Belarusului şi Rusiei au fost întărite.

Rusia şi Belarusul intenţionează să organizeze exerciţii comune de aviaţie acolo începând de lunea viitoare, dar observatorii se tem că Moscova se pregăteşte de fapt de o nouă invazie asupra Ucrainei, dinspre nord, care ar viza capitala Kiev, după ce o astfel de tentativă a eşuat la începutul războiului.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko i-a permis lui Putin să se folosească de teritoriul ţării sale pentru a invada Ucraina, în februarie anul trecut, dar forţele ruseşti au fost respinse în încercarea de a cuceri capitala Kiev.

Analiştii militari spun că Rusia a folosit, de asemenea, instalaţiile din Belarus pentru a antrena soldaţii nou mobilizaţi care au fost chemaţi în septembrie anul trecut pentru a întări forţele ruse din Ucraina.

Cu toate acestea, Belarusul nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina pentru a sprijini "operaţiunea militară specială" a Rusiei în această ţară.

Va fi sau nu va fi o nouă ofensivă rusă dinspre Belarus?

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și comandantul armatei, Valeri Zalujnîi, au declarat că Rusia va ataca din nou din Belarus în februarie 2023.

În ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară, Federația Rusă poate începe o ofensivă majoră din Donbas în est, din sud sau chiar din Belarus, potrivit acestuia.

În schimb, serviciile de informații militare ale Ucrainei au spus că au considerat că posibilitatea unui atac din Belarus este scăzută.

Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, a declarat că Rusia ar urma să anunțe un nou val de mobilizare la jumătatea lunii ianuarie.

Potrivit lui Skibițki, Rusia avea pe 8 ianuarie o singură divizie – de aproximativ 15.000 de angajați – în Belarus. În februarie anul trecut, aveau 45.000 și nu au reușit să ia Kievul, chiar dacă Ucraina nu era pregătită, a spus el. Acum, pozițiile defensive nordice ale Ucrainei sunt puternice și Ucraina este pregătită, a spus Skibițki.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat în decembrie că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni asupra aliatului său apropiat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.

„Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Belarus se alătură războiului”, a spus Skibițki. Belarus are o forță militară de aproximativ 45.000 de militari.