Armata ucraineană a anunţat duminică că a respins un atac din apropierea satului Blahodatne, situat în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, în timp ce grupul paramilitar privat rus Wagner dă asigurări că a preluat controlul localităţii, relatează AFP și Agerpres.

Armata ucraineanăFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Trupele Kievului au „respins atacurile din apropiere (...) de Blahodatne” şi de alte 13 localităţi din regiunea Doneţk, a dat asigurări statul major ucrainean în comunicatul său zilnic.

Grupul Wagner a anunţat însă anterior că unităţile sale au preluat controlul acestui sat.

„Unităţile Wagner PMC au preluat Blahodatne. Blahodatne este sub controlul nostru”, a afirmat Evgheni Prigojin, şef al grupului paramilitar, citat de serviciul său de presă.

Ministerul rus al Apărării nu a confirmat informaţia în acest stadiu.

Luptele din Doneţk

Moscova a făcut din cucerirea în totalitate a regiunii separatiste Doneţk, a cărui anexare a fost proclamată de preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lui septembrie, principalul obiectiv al conflictului în Ucraina.

Kievul a indicat recent că trupele ruse şi-au sporit atacurile în estul ţării, în special împotriva localităţilor Vuhledar şi Bahmut.

Rusia a ocupat luna aceasta, după lupte intense, oraşul Soledar, ceea ce a reprezentat prima sa victorie după mai multe luni de înfrângeri pe câmpul de luptă.

Blahodatne se află la nord de Bahmut, oraş râvnit de luni de zile de Moscova şi unde se derulează unele dintre cele mai violente lupte de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.

De altfel, guvernatorul local Pavlo Kirilenko a semnalat duminică că cinci civili au fost ucişi în timpul unor atacuri care au avut loc în regiunea Doneţk în cursul zilei care s-a scurs, dintre care o persoană la Bahmut.

___