Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată cu tineri desfăşurată duminică, notează agențiile France-Presse și Agerpres.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când noi vom da un mesaj diferit despre Finlanda”, a spus şeful statului turc, în răspuns la o întrebare referitoare la candidatura la NATO a celor două ţări nordice.

Este pentru prima oară când Ankara lasă să se înţeleagă că ar fi gata să trateze candidatura la Alianţa nord-atlantică a Finlandei separat de cea a Suediei.

Turcia blochează din mai 2022 aderarea Suediei şi pe cea a Finlandei la NATO, reproşându-le celor două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din nordul Siriei şi din Irak, aminteşte AFP.

Luni, preşedintele turc a avertizat că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Ankarei, după ce un militant de extremă dreapta a ars un exemplar din Coran, la Stockholm.

Citește și: