Peste 60 de blindate Bradley au fost încărcate pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar spre Europa, și au părăsit portul North Charleston din Carolina de Sud pentru a fi duse în Ucraina și folosite împotriva rușilor care au invadat țara vecină în februarie anul trecut.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu primele blindate americane Bradley care au fost trimise până acum Ucrainei, însă acestea ar fi fost încărcate pentru transport pe 25 ianuarie, însă abia acum au fost publicate de Comandamentul de transport al SUA.

Vehiculele de luptă Bradley trimise de SUA fac parte dintr-un pachet de asistentă de 2,85 miliarde de dolari.

Bradley, un „ucigaș de tancuri”

Prezentat ca un „ucigaș de tancuri” de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, vehicul Bradley are 2 rachete antitanc TOW, tun automat Bushmaster de 25 mm, mitralieră coaxială de 7,62, toate eficiente la distanțe mari.

Generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, care a fost comandant de Bradley în Desert Storm, a spus că acesta este un vehicul grozav.

„Am atacat eficient tancurile irakiene, blindatele BMP și alte ținte. Deși este un vehicul cu șenile, nu are multe probleme complicate legate de motor și turelă.

Consum bun de benzină, viteză maximă de aproximativ 65 de kilometri pe oră pe teren accidentat, mentenanță minimă, protecție și putere de foc solide. Variantele de infanterie au mult spațiu în spate pentru soldați”, a spus acesta.

O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare la jumătatea lunii ianuarie arăta că aceștia au început antrenamentele cu noile vehicule de luptă Bradley trimise Ucrainei.