Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO, a spus Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

F-16 Fighting FalconFoto: Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

„Discuțiile pentru obținerea avioanelor de vânătoare F-16 sunt în desfășurare. Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le transfere în coordonare cu NATO. Tancurile și avioanele de luptă sunt o companie excelentă pentru a transforma ostilii ruși în îngrășământ”, a scris Iermak.

La rândul său, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, la un briefing din 30 ianuarie, că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă NATO va sprijini o astfel de decizie.

„Așa cum a fost acum câteva luni cu MiG-urile, orice alte mijloace aeriene vor fi implementate și eventual transferate în coordonare cu țările NATO. Aici vom acționa în deplină coordonare”, a spus Mateusz Morawiecki.

Și ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat vineri că piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16.

Polonia a fost printre primele țări și când a fost vorba de a promite trimiterea tancuri de fabricație germană Leopard 2, chiar dacă Germania nu era hotărâtă să dea undă verde unui astfel de pas.

Ulterior, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat oficial că trimite tancuri Leopard 2 și că nu împiedică celelalte state să trimită la rândul lor.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat în mod repetat în ultimele zile că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei.