Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.

F-16 Fighting FalconFoto: Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

„Piloții noștri pot învăța cum să piloteze aceste avioane în câteva săptămâni. Va fi nevoie de timp pentru a stăpâni cum să lupte cu aceste avioane, aproximativ șase luni”, a declarat Ihnat.

„Ei ar trebui să învețe cum să folosească toate tipurile de arme transportate de avioanele moderne”, mai spune el.

După ce națiunile occidentale au acceptat să furnizeze Ucrainei tancuri, unii analiști au sugerat rapid că aliații europeni și NATO vor furniza în cele din urmă Ucrainei avioane mai vechi, precum F-16.

Ihnat a adăugat că, pe lângă piloți, ar fi necesară o „pregătire intensivă” pentru echipajele de la sol care asigură mentenanța F-16.

Cu toate acestea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de vânătoare Ucrainei „iese din discuție”.

„Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura pe un teritoriu periculos”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.