​Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite, joi, într-un val de atacuri rusești cu rachete în Ucraina, a doua zi după ce SUA și Germania au anunțat că vor livra tancuri moderne Kievului. Autoritățile susțin că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 dintre cele 55 de rachete pe care rușii le-au tras asupra Ucrainei.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Pe de altă parte, anchetatorii au reținut un oficial de securitate ucrainean suspectat că spiona pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, ca parte a unui efort al Kievului de a elimina trădătorii în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, relatează Reuters.

SINTEZA ZILEI

  • Comandamentul de Nord al Ucrainei a raportat că forțele rusești au bombardat de 49 de ori regiunile Cernihiv și Șumî. Armata a precizat că trupele ruse au bombardat cu mortiere de 120 mm districtele limitrofe din două regiuni nordice și cu artilerie orașul Hai din regiunea Șumî.
  • Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție". "Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura...", a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.
  • Piloții ucraineni vor avea nevoie de 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16. Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.
  • Ambasada Ucrainei la București reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților: Au apărut informații și comentarii distorsionate / Subiectul a fost abordat în discuții recente Zelenski-Iohannis și Kuleba-Aurescu.
  • Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă. Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Viktor Orban.
  • Preşedintele Croaţiei, noi declarații controversate: „Nu noi suntem în război cu Rusia, America este, noi suntem doar pioni”. Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.
  • Ucraina va forma „primele unități de drone de atac din lume”. Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, „cei mai profesioniști militari” au fost selectați pentru a conduce „primele unități de drone de atac din lume” care vor fi formate în curând în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
  • Imagini din satelit dezvăluie extinderea rapidă a cimitirului grupului de mercenari Wagner din Rusia. Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, potrivit CNN.
  • Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei. Sancțiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost înăsprite semnificativ după ce invazia a început în februarie 2022. Acestea au fost prelungite în mod sistematic pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani, potrivit AFP.
  • Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby. John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNN că noua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.
  • Primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente cu Marder. Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii sfâșiate de război, potrivit CNN.

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 338

01:50Volodimir Zelenski îl invită pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la Bahmut, pentru a vedea situaţia din zonă şi a înţelege faptul că „nu există neutralitate”.

„Nu pot fi decât dezamăgit de declaraţiile actualului preşedinte CIO, Thomas Bach. Am vorbit cu el de câteva ori. Şi nu am auzit cum va proteja el sporturile de propaganda de război dacă va readuce sportivii ruşi în competiţiile internaţionale”, a reacţionat Zelenski, în mesajul său de vineri seară, după ce CIO a anunţat că analizează opţiunile pentru ca sportivii din Rusia şi Belarus să revină la evenimentele internaţionale.

01:33 Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua „să discute cu Rusia”, în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva „războiului imperialist” din Ucraina.

01:10 Preşedintele rus Vladimir Putin „construieşte noi lagăre de concentrare în estul Europei”, a acuzat premierul polonez Mateusz Morawiecki cu ocazia celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, dată la care este onorată memoria victimelor Holocaustului.

01:00Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție". "Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura...", a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Situația de pe front este „extrem de acută”, spune Zelenski

00:27Comandamentul de Nord: Forțele rusești au bombardat regiunile nordice ale Ucrainei de 49 de ori vineri.

Comandamentul de Nord al Ucrainei a raportat că forțele rusești au bombardat de 49 de ori regiunile Cernihiv și Șumî. Armata a precizat că trupele ruse au bombardat cu mortiere de 120 mm districtele limitrofe din două regiuni nordice și cu artilerie orașul Hai din regiunea Șumî.

23:42Piloții ucraineni vor avea nevoie de 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16

Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.

23:20 Lavrov şi-a încheiat turneul în Africa, unde a găsit un aliat

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a încheiat vineri turneul în Africa, odată cu vizita neanunţată iniţial în Eritreea, unde a promis acestei ţări sprijin militar şi a abordat cu oficialii locali „dinamica războiului în Ucraina”.

23:05Situația de pe front este „extrem de acută”, spune Zelenski

Ucraina s-a luptat vineri cu trupele rusești care încearcă să străpungă liniile sale din est și nord-est înainte ca Kievul să primească tancuri de la aliații săi occidentali, afirmând că luptele au arătat că are nevoie de mai multe arme pentru a-i respinge pe invadatori, potrivit Reuters.

Rusia ar putea fi capabilă de atacuri masive cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la 9 luni

22:00 Ambasada Ucrainei la București reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților: Au apărut informații și comentarii distorsionate / Subiectul a fost abordat în discuții recente Zelenski-Iohannis și Kuleba-Aurescu

Ambasada ucraineană spune că în ultima perioadă, pe fondul adoptării noii legi a minorităților naționale din Ucraina, în mass-media și discursul public din România au apărut „informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”, motiv pentru care misiunea diplomatică vine cu o serie de precizări.

21:40 Berlinul acuză Moscova că transformă afirmaţii ale şefei diplomaţiei germane în propagandă

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus clar, în mod repetat, că NATO nu trebuie să devină parte a războiului din Ucraina, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al ministerului, ca reacţie la controversa declanşată de o declaraţie a şefei diplomaţiei în legătură cu lupta împotriva Rusiei.

21:27Ucraina va forma „primele unități de drone de atac din lume”

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, „cei mai profesioniști militari” au fost selectați pentru a conduce „primele unități de drone de atac din lume” care vor fi formate în curând în Ucraina, potrivit kyiv Independent.

20:50Serviciul de informații al Estoniei: Rusia ar putea fi capabilă de atacuri masive cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la 9 luni.

Potrivit șefului Serviciului de Informații al Estoniei, Margo Grosberg, Rusia mai are încă până la 1.250 de rachete de înaltă precizie din stocul de 2.500 de rachete pe care îl avea înainte de invazia la scară largă. În plus, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata invaziei.

19:51 Moscova ordonă ambasadorului leton să părăsească Rusia în două săptămâni

Ministerul rus de Externe a anunțat vineri că i-a ordonat ambasadorului leton la Moscova, Maris Riekstins, să părăsească Rusia în termen de două săptămâni, ca măsură de reciprocitate după o decizie similară a Letoniei.

Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă

19:30Germania: 100 de miliarde de euro pentru armată „nu vor fi suficiente” (ministru)

Fondul de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane, anunțat de Olaf Scholz după invazia rusă în Ucraina, „nu va fi suficient”, a avertizat vineri noul ministru al apărării, Boris Pistorius, citat de AFP.

19:07 ​Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă

Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Viktor Orban.

Amintim că Ucraina a cerut celor 27 de state membre UE să includă în sancţiuni compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia, pe care intenţionează să o extindă împreună cu Rosatom, se opune acestei idei.

18:32Imagini din satelit dezvăluie extinderea rapidă a cimitirului grupului de mercenari Wagner din Rusia

Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, potrivit CNN.

18:10Preşedintele Croaţiei, noi declarații controversate: „Nu noi suntem în război cu Rusia, America este, noi suntem doar pioni”

Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.

17:31 În cel mai recent atac în masă asupra Ucrainei, trupele rusești au lovit cu rachete Kinjal infrastructura critică din Kiev și Zaporojie, a declarat Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Apărarea aeriană ucraineană nu este în prezent capabilă să doboare acest tip de rachete, potrivit lui Ihnat, citat de Kyiv Independent.

Forţele Aeriene Ruse au anunţat deja că au folosit în Ucraina racheta Kinjal, o rachetă hipersonică aeropurtată transportată de bombardiere.

O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar

17:10UE prelungește cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei.

Sancțiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost înăsprite semnificativ după ce invazia a început în februarie 2022. Acestea au fost prelungite în mod sistematic pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani, potrivit AFP.

16:47 Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby

John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNN că noua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.

16:20Primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente cu Marder

Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii sfâșiate de război, potrivit CNN.

"Soldații ucraineni au sosit în Germania pentru a se antrena pe vehiculul de luptă al infanteriei Marder", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din această țară în cadrul unei conferințe de presă.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că va furniza Ucrainei 40 de vehicule Marder și o baterie suplimentară de rachete antiaeriene Patriot.

15:59 Roskomnadzor, autoritatea rusă pentru monitorizarea mass-media și canalelor de informații, a anunțat vineri că a blocat accesul la site-urile FBI și CIA pe teritoriul Rusiei, formulând mai multe acuzații la adresa acestora.

15:31 Preconizata apariţie ca invitat a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la festivalul de muzică de la Sanremo atrage critici din partea partidelor politice în Italia.

15:14 ​O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, au declarat vineri ambele părți, Kievul insistând că Moscova „exagerează” succesul ofensivei sale.

14:30 Kremlinul a declarat vineri că Statele Unite pot pune capăt rapid războiului din Ucraina, printr-o simplă comandă, dar că Washingtonul nu dorește să facă acest lucru.

13:40O înregistrare video cu o manevră inexplicabilă a unui tanc rusesc care a dus la doborârea mai multor soldați ai Moscovei a atras un val de ironii pe rețelele de socializare, unii internauți glumind că tanchiștii ruși ar fi fost în stare de ebrietate sau că doar ce și-au luat carnetul de începător.

Polonia a promis noi tancuri modernizate forțelor ucrainene

12:48VIDEO Rusia a cerut vineri explicații după ce ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că Europa poartă un război împotriva Rusiei, atât Berlinul și Parisul respingând ulterior acuzațiile Moscovei că noile livrări de echipament militar către Ucraina înseamnă că participă la conflict.

12:05 Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja.

10:59O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins urmarea spectaculoasă a unei lovituri rare reușite de ruși: o explozie a unui sistem antiaerian S-300 al forțelor ucrainene care arată ca detonarea unei arme nucleare tactice de mici dimensiuni, deși focosul folosit de racheta rusească a fost unul convențional.

09:55Cetățeni, politicienii și miliardari ucraineni cu bani mulți s-au mutat în Emiratele Arabe Unite odată cu începutul invaziei, arată un reportaj al Pravda Ucraina. Datorită distanței mari care îi separă de țară, aceștia stau feriți de război în cele mai scumpe hoteluri și restaurante.

09:49ANALIZĂ: Evgheni Prigojin, fondatorul și liderul grupării Wagner, l-a invitat joi pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas să se alăture organizației paramilitare, însă oferta sa pare mai degrabă un „pocal otrăvit” decât o ramură de măslin.

Rusia a bombardat mai multe orașe ucrainene

09:03 În noaptea de joi/vineri, trupele ruse au bombardat timp ce 12 ore districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, scrie presa ucraineană. Rușii ar fi tras circa 50 de obuze, distrugând magazine, fabrici și infrastructura locală.

08:59Șase persoane au fost ucise și alte nouă au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk pe 26 ianuarie, potrivit șefului administrației locale, citat de agenția Ukrinform.

08:37Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că supervizorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelul pentru o zonă de securitate în jurul centralei.

08:20Fondul Monetar Internațional ia în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei un nou pachet de sprijin în valoare de până la 16 miliarde de dolari, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor țării, scrie Kyiv Independent, citând Bloomberg.

08:09 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut noi sancțiuni și mai multe arme pentru Kiev, după atacul de joi al Rusiei care a făcut cel puțin 11 morți. „Această agresiune rusă poate și ar trebui oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care ne protejează cerul. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice”, a spus Zelenski în discursul din timpul nopții.

08:04 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru.

Premierul polonez a mai spus că susţinătorii Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, nu ar trebui să se teamă să trimită baterii de rachete şi de apărare aeriană pentru a fi dislocate pe întreg teritoriul Ucrainei şi nu doar în vest, la Kiev şi pe linia frontului.

Sinteza zilei

  • SUA vor trimite versiunea mai modernă și „mai letală” a tancului Abrams în Ucraina - Pentagon. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că SUA vor trimite Ucrainei versiunea M1A2 a tancului Abrams. Ea a spus că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile americane” și că va dura „luni pentru a transfera” tancurile în Ucraina.
  • Ministru francez: Încă nu există nicio decizie privind trimiterea tancurilor Leclerc în Ucraina. Franţa nu a decis încă transferul principalelor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în timpul vizitei sale la Odesa din 26 ianuarie, a informat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda.
  • 11 persoane au fost ucise și alte 11 rănite într-un val de atacuri rusești cu rachete în întreaga Ucraină, a doua zi după ce SUA și Germania au convenit să livreze tancuri la Kiev, a spus purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Ucraina, Oleksandr Khorunzhyi, scrie The Guardian.
  • Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov), să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.
  • Lynne Tracy, noul ambasador al Statelor Unite în Federaţia Rusă, a sosit la post la Moscova, potrivit unui tweet al Ambasadei SUA, relatează CNN.
  • SUA au trimis, săptămâna aceasta, alături de Banca Mondială și consultanți Deloitte, auditori la Kiev, pentru a se asigura că „nu este deturnat niciun ajutor sau armament”, potrivit subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, relatează CNN.
  • Oficialii guvernului ucrainean care se sustrag de la îndatoririle lor în timpul războiului vor fi înlăturați rapid, a declarat joi un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski, pe fondul reprimării corupției, relatează Reuters.
  • Europa este în continuare dependentă de gazul rusesc, în ciuda unei reduceri semnificative. Rusia a reușit să compenseze pierderea volumelor de export prin creșteri masive ale prețurilor europene la gaze și prin prețuri ridicate la petrol, potrivit Kyiv Independent.
  • Anchetatorii au reținut un oficial de securitate ucrainean suspectat că spiona pentru Rusia, au declarat joi autoritățile, ca parte a unui efort al Kievului de a elimina trădătorii în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, relatează Reuters.