Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la Bahmut, pentru a vedea situaţia din zonă şi a înţelege faptul că „nu există neutralitate”.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

În această săsptămână, CIO a anunţat că analizează opţiunile pentru ca sportivii din Rusia şi Belarus să revină la evenimentele internaţionale, scrie News.ro. Forul olimpic a menţionat că toţi sportivii trebuie trataţi fără discriminare şi a precizat că participarea ar fi în condiţii stricte, între care se numără şi nereprezentarea ţării.

„Începem astăzi un maraton al onestităţii, care va avea ca scop curăţarea leadershipului structurilor internaţionale olimpice de ipocrizie și a oricărei tentative de aducere a reprezentanţilor statului terorist în sporturile mondiale. Nu pot fi decât dezamăgit de declaraţiile actualului preşedinte CIO, Thomas Bach. Am vorbit cu el de câteva ori. Şi nu am auzit cum va proteja el sporturile de propaganda de război dacă va readuce sportivii ruşi în competiţiile internaţionale”, a reacţionat Zelenski, în mesajul său către națiune de vineri seară.

„Nu există neutralitate atunci când are loc un astfel de război. Şi ştim cât de des tiraniile încearcă să folosească sportul în interesele lor ideologice. Este evident că orice drapel neutru al sportivilor ruşi este pătat cu sânge”, a adăugat el.

„Principiile olimpice şi războiul sunt fundamental opuse”

Volodimir Zelenski a precizat că dacă sportivii ruşi vor participa la competiţii va fi inevitabilă influenţa politică sau de alt fel a „statului terorist” asupra sportului.

„Vom face totul pentru ca lumea să protejeze sportul de influenţa politică sau de alt fel a statului terorist, ceea ce este inevitabil dacă sportivii ruşi participă la competiţii. Şi în special la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivii ucraineni sunt nevoiţi să îşi apere vieţile şi familiile şi să apere libertatea poporului nostru de agresiunea rusă. Atacurile ruşilor au luat vieţile a sute de bărbaţi şi femei din Ucraina care şi-ar fi putut arăta talentele în sportul mondial. Rusia trebuie să oprească agresiunea şi teroarea şi doar apoi va fi posibil să vorbim despre participarea Rusiei în contextul mişcării olimpice. Principiile olimpice şi războiul sunt fundamental opuse”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Zelenski a vorbit şi despre situaţia din regiunea Doneţk, din apropiere de Bahmut şi Vuhledar.

„Ocupanţii distrug deliberat şi sistematic aceste oraşe şi localităţile din jurul lor. Artilerie, aviaţie, rachete. Armata rusă nu duce lipsă de mijloace de distrugere. Şi poate fi oprită doar prin forţă. Soldaţii noştri, care apără zonele din regiunea Doneţk, sunt adevăraţi eroi. Vă mulţumesc. Şi, apropo, îl invit pe domnul Bach la Bahmut. Astfel încât el să poată vedea cu ochii săi că nu există neutralitate”, a adăugat Volodimir Zelenski.

___