Preconizata apariţie ca invitat a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la festivalul de muzică de la Sanremo atrage critici din partea partidelor politice în Italia, relatează vineri agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Zelenski este aşteptat să intervină prin legătură video în ultima seară a festivalului, care se va desfăşura între 7 şi 11 februarie.

„De la un festival italian de muzică, mă aştept la muzică, nu la altceva”, a reacţionat vicepremierul italian Matteo Salvini. Totuşi, „dacă Zelenski are timp să intre în legătură (video) la festivalul de la Sanremo, este alegerea sa”, a continuat Salvini, lider al partidului de dreapta radicală Liga, adăugând însă că nu ştie „cât de potrivit” este să se amestece divertismentul cu războiul şi moartea.

Opinii asemănătoare au exprimat şi alţi politicieni italieni, mai ales din stânga radicală şi partidul fost anti-sistem Mişcarea 5 Stele, dar şi din formaţiunea pro-europeană de stânga din opoziţie Partidul Democrat (PD).

„Zelenski la Sanremo ? Nu!” a reacţionat Gianni Cuperlo, candidat la conducerea PD.

Petiție în Italia împotriva invitării lui Zelenski la San Remo

În acest timp, o petiţie online împotriva invitării lui Zelenski la Sanremo şi al cărei text pune războiul din Ucraina pe seama „represiunii brutale” a Kievului împotriva populaţiei rusofone adunase până vineri dimineaţă circa 33.000 de semnături.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, care se declară o susţinătoare fermă a Ucrainei şi executivul ei se apropie de încheierea unui acord cu Franţa pentru a furniza Kievului sisteme antiaeriene SAMP/T, chestiune ce provoacă însă fricţiuni în coaliţia sa de dreapta cu Salvini şi cu fostul premier conservator Silvio Berlusconi, care înaintea războiului aveau relaţii bune cu Moscova și președintele Vladimir Putin.

Într-un sondaj publicat de postul RAI, majoritatea italienilor chestionaţi, 52%, s-au opus acestui ajutor militar pentru Ucraina şi numai 38% s-au declarat favorabili.

Zelenski, un fost actor de comedie, a apărut prin legătură video luna aceasta şi la Premiile Globul de Aur, unde a mulţumit „oamenilor liberi şi lumii libere” pentru susţinerea Ucrainei în război şi s-a declarat încrezător în victorie.