Un videoclip cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski din perioada în care acesta era actor s-a viralizat pe Twitter în contextul discuțiilor de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană.

Volodimir ZelenskiFoto: Stringer / Sputnik / Profimedia Images

Videoclipul postat de Vera Bergengruen, jurnalistă de investigație la revista Time, îl prezintă pe Zelenski în ipostaza de președinte al Ucrainei, rol pe care l-a jucat în unul dintre cele mai populare seriale TV ucrainene înainte de a deveni președintele țării.

Zelenski, care în serial joacă rolul președintelui fictiv Vasil Petrovici Holoborodko, primește un telefon de la Angela Merkel, pe atunci cancelarul Germaniei, care îl informează că a decis ca Ucraina să fie admisă în Uniunea Europeană.

- „Sunt atât de fericit. Vă mulțumesc foarte mult. Toți ucrainenii și toată țara noastră așteptam acest lucru de atât de mult timă”.

Entuziasmul inițial al președintelui din serialul „Slujitorul Poporului” se disipează rapid după ce află că de fapt anunțul era pentru liderul Muntenegrului și că a fost de celălalt capăt al unui apel greșit.

„-Ucraineni?

- Da, ucraineni.

- Om, îmi pare atât de rău. E o greșeală. Eu sunam la Muntenegru”.

Volodimir Zelenski, actorul devenit președinte

Zelenski, născut în 1978, a avut o carieră de succes în lumea showzbizului în care a intrat la vârsta de doar 17 ani, devenind de-a lungul anilor unul dintre cei mai faimoși comedianți ai Ucrainei. Înainte de a decide să se concentreze pe cariera în divertisment el a absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev.

În 2003 el a pus bazele studioului de producție Kvartal 95 care a creat unele dintre cele mai populare seriale TV din Rusia.

Însă rolul care l-a propulsat pe Zelenski pe cele mai înalte cote ale popularității în țara vecină este cel din „Slujitorul Poporului” (cunoscut și sub denumirea de „Slujitorul Națiunii”) în care a jucat rolul unui profesor de istorie distrat care devine o senzație pe internet după ce unul dintre elevii săi îl filmează în timpul unei tirade pline de injurii cu privire la corupția din Ucraina.

Elevii săi lansează o campanie de crowdfunding pentru a-i susține candidatura la președinție împotriva voinței sale, propulsându-l în cele din urmă înspre victorie.

Partidul politic „Slujitorul Poporului” a fost creat în martie 2018 de membrii Kvartal 95. Într-un interviu acordat un an mai târziu cotidianului Der Spiegen, Zelenski afirma că a intrat în politică pentru a reda încrederea ucrainenilor în politicieni și aduce „oameni profesioniști, decenți la putere”.

Volodimir Zelenski a fost ales președinte al Ucrainei la alegerile din aprilie 2019, învingându-l la scor pe președintele în exercițiu Petro Poroșenko cu aproape 73% din voturile exprimate.

Peste 90% dintre ucraineni afirmau luni că îl susțin pe Volodimir Zelenski, după 4 zile de invazie rusească, potrivit unui sondaj realizat de Rating Sociological și citat de The Guardian. Doar 6% nu sunt de acord cu Zelenski în timp ce 3% sunt nehotărâți.

Discuții despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar în baza unei proceduri extraordinare, afirmând că:

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate”.

El și-a reiterat apelul marți în timpul unui discurs puternic în plenul Parlamentului European unde a intervenit prin videoconferință, stârnind ovațiile eurodeputaților.

„Europa va fi mult mai puternică cu Ucraina. Fără voi, Ucraina va fi singură. Noi ne luptăm pentru viața noastră, dar ne luptăm de asemenea pentru a fi membri cu drepturi egale ai Europei. Deci dovediți că sunteți cu noi, dovediți că nu ne-ați abandonat și că sunteți cu adevărat europeni”, a insistat președintele Ucrainei.

Președinții statelor baltice, Poloniei, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei și Sloveniei au cerut încă de luni seara acordarea „imediată” a statutului de țară candidată Ucrainei, afirmând într-o scrisoare comună că „credem cu tărie că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunțat marți că și Budapesta susține demersul celor 8 șefi de stat în timp ce Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că „Uniunea Europeană va trebui să analizeze serios cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar și să răspundă la cererea „legitimă” a Kievului.

Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă oferirea Ucrainei statut de ţară candidată UE cu 637 de voturi pentru, 13 împotrivă și 26 de abțineri.

Rezoluțiile legislativului de la Bruxelles nu sunt însă cu caracter obligatoriu și propunerea urmează să fie discutată în cadrul celorlalte foruri de decizie ale Uniunii Europene.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: